Autor: Siret Trull • 18. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veri ja nakkushaigused: sotsiaalministri määruste muutmine

Esmaspäeval, 21.01.2013 jõustuvad vereseaduse ja nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse alusel kehtestatud sotsiaalministri määruste muudatused.

Muudatuste eesmärk on viia veretoodete jälgitavuse, doonoritele antava teabe andmete säilitamise ning autoloogse vereülekande tingimused täielikult kooskõlla Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga 2002/98/EÜ ning Euroopa Komisjoni direktiiviga 2004/33/EÜ. Eelnimetatud direktiivid võeti Eesti õigusesse üle 2004. aastal, kuid kehtivas vereseaduses ja selle allaktides on direktiivide ülevõtmises puudujääke. Määrusega kõrvaldatakse nimetatud puudujäägid, teatas ravimiamet.

Muudatustega viiakse veretoodete alane regulatsioon täielikult kooskõlla Euroopa Liidu õigusega, tagades jälgitavuse andmete säilitamise 30 aasta nõude, doonoritele antava ja neilt saadavate andmete ning doonorivere sobitamisele ja analüüsidele kehtivate nõuete ja uuringu tulemuste säilitamise 15 aasta nõude. Ühtlasi sätestatakse autoloogse vereannetuse doonorile antava teabe sisu ja doonorilt saadava kinnituse kohustus. Verekeskustele lisandub kohustus koostada ja säilitada tegevusaruandeid eelneva aasta kohta. Muudatused parandavad veretoodete tootmise kvaliteedisüsteemi toimimist, võimaldades teha vajalikke tagasivaateid vähemalt 15 aasta jooksul. Jälgitavuse andmete säilitamise kohustusega tagatakse doonorist patsiendini veretoote jälgitavus 30 aasta jooksul. Ühtsete nõuete tagamine Euroopa Liidus tagab kaupade vaba liikumise ja ühtse terviseohutuse miinimumtaseme.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099