Autor: Kadi Heinsalu • 23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mare Oder: Ravimid ja loodustooted ahvatlevad proovima

Ravimite ja loodustoodetega toimunud mürgistusi puudutavad kõned moodustavad koos kemikaalimürgistuste kõnedega Mürgistusteabekeskuses kõige enam nõustatud mürgistusvaldkonna. Üle poolte kõnedest puudutavad lapsi, peamiselt alla 3-aastaseid. Ravimimürgistused on vanusegruppides 4-6 eluaastat ning üle 66.eluaasta juhtivaks mürgistuskõnede põhjuseks.

Ehkki surmaga lõpeb igal aastal vaid ligi 1% kõikidest mürgistusjuhtumistest nii Eestis kui mujal maailmas, võivad kulud nii tervena elatud aastate kaotusena või ka reaalselt ravikulud olla päris suured. Eripära mürgistustega seotud õnnetusjuhtumite puhul on asjaolu, et enamus mürgistusjuhtumitest leiab aset kodudes ning peaksid olema suures ennetatavad.

Täiskasvanud inimestega juhtuvad ravimimürgistused peamiselt seetõttu, et unustatakse eelnev ravimivõtmine või aetakse segamini erinevad ravimid. Kusjuures ühes karbis võivad olla väga eriotstarbelised ravimid. Õnnetusjuhtumitele lisaks toimub arvestatav osa ravimimürgistusi täiskasvanud inimestel ka tahtlikult tekitatutena või manustatakse käsimüügis olevaid valuvaigisteid suure valu korral lubatust tihedamini. Viimati kirjeldatud viisil on juhtunud, et õhtul alanud hambavaluga on hommikuks sisse võetud kokku 16 tabletti, peamiselt erinevate tootenimetustega valuvaigisteid, mis sisaldavad maksimaalselt vaid 2 erinevat toimeainet.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099