Autor: Violetta Riidas • 16. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dementsust käsitlevates kliinilistes juhendites jäävad eetilised küsimused sageli puudutamata  

Ajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuringus näitavad Saksa teadlased, et kaheteistkümnes rahvuslikus dementsust käsitlevas kliinilises juhendis on 31-st patsiendiravi seisukohalt olulisest eetika küsimusest tähelepanu pööratud vaid umbes pooltele, kirjutas ERR Teadusuudised. 

Hinnangu all olid inglise ja saksa keeles publitseeritud ja praegu kasutusel olevad dementsuse kliinilised käsitlusjuhendid. Autorid viisid eelnevalt läbi süstemaatilise uuringu dementsuse ravi eetiliste küsimuste kohta ning hindasid antud töös, kas ja kuidas selliseid eetilisi küsimusi kliinilistes juhendites arvestatakse. Töö tulemusena leiti, et tähelepanu all on keskmiselt vaid 49.5 % 31-st olulisest eetilisest punktist. Rahvuslikes juhendites on eetiliste küsimuste käsitluses olulisi erinevusi; nii nende olemuses, soovitustes, viidetes kui ka seletustes.  

Kliinilise praktika juhendid on valitsusorganisatsioonide poolt avaldatud kuues riigis (Austraalia, Prantsusmaa, Malaisia, Uus-Meremaa, Singapur ja Inglismaa), meditsiiniühingute poolt neljas riigis (Kanada, Saksamaa, Šotimaa, USA), seadusandliku tervisekindlustusorgani poolt Austrias ja ekspertpaneeli poolt Šveitsis. Autorite hinnangul on kõigis juhendites selgelt näidatud erinevate erialade ekspertide osalus (kõige sagedamini psühhiaatria, neuroloogia, gerontoloogia ja perearstid). 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099