Autor: Siret Trull • 21. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rehemaa: leppe mittetäitmine on halb üllatus

Eesti Arstide Liidu peasekretär Katrin Rehemaa märkis täna avaldatud Tervise Arengu Instituudi palgauuringut kommenteerides, et ebameeldiv üllatus oli tema jaoks asjaolu, et kõikides tervishoiuteenuseid osutavates ettevõtetes ei täidetud märtsikuu seisuga kollektiivlepingu nõudeid.

TAI andmeil jäi 8% arstide palk alla kollektiivlepingus ettenähtut. Üle poole alla alammäära tasustatud arstide ja 43% õendustöötajate ametikohtadest asusid perearstiabiasutustes. Rehemaa sõnul selgitas TAI, et palgauuring ei hõlma FIEna töötavaid perearste, kuna nemad palka ei saa. Küll aga peaks FIEna töötav perearst maksma palka tööle võetud õele ning täitma seejuures ka kollektiivlepingu nõudeid, kuid uuringust selgub, et nii see pole. „Küsisime, kas saaksime nimekirja asutustest, kus palk on alla miinimumnormi, kuid TAI ütles, et nad seda infot anda ei saa. Kavatseme teha nüüd järelpärimise tööandjate poolel kollektiivlepingule alla kirjutanud partneritele: haiglate liidule, perearstide seltsile ja kiirabi liidule ja uurida, kus ikkagi märtsikuu andmete järgi lepet ei täidetud,“ rääkis Rehemaa.

Teine halb üllatus oli tema jaoks see, et arst-residentide palka arstide keskmist palka arvutades arvesse ei võeta, vaid neid andmeid vaadeldakse eraldi. „Möödunud aastal põhjendati seda sellega, et residendid ei tööta täistööajaga. Kuigi tunnipalgana ei peaks ka sel juhul olema mingit vahet. Aga sellest aastast seda põhjust enam pole. Ammendavat põhjendust ma ei saanudki,“ märkis Rehemaa. Tema sõnul moonutab see aga andmeid arstide palga kohta ning näitab seda tegelikust kõrgemana.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099