Autor: Violetta Riidas • 13. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiirabi teeb perearstide tegemata tööd

Kuigi kiirabi väljakutsete arv laste juurde aina kasvab, pole Tallinna ainukese laste kiirabiarst Tatjana Ventmanni hinnangul lapsed sugugi mitte haigemad kui varasematel aastatel. Lihtsalt emad ei oska lapsi aidata ning perearstid soovitavad vanemail pigem kiirabi kutsuda või ise EMOsse minna, kirjutas Tarbija24.

Kiirabi väljakutsete arv pigem tõuseb kui kahaneb. «Pole sugugi erakordne, kui ühe 24-tunnise vahetuse jooksul sõidame maha 300-400 kilomeetrit,» ütles ajalehele Pealinn Tatjana Ventmann, kes on kiirabis töötanud juba 25 aastat. 

Kiirabiarstid näevad Eesti elu kogu amplituudis ning joobes vanemad on pigem tavapärane kui erandlik nähtus. Kuid tohtri sõnul on vahel ka päris pisikesed lapsed purjus. «Häirekeskuse dispetšer helistab mulle ja ütleb: «Doktor, teile on kutse. Aga ärge enne sisse minge, kui politsei tuleb, sest seal on hirmus purjus seltskond.» Kohapeal tuli meile vastu noormees, näha, et võtnud, aga mõõdukalt, väga viisakas: «Vabandust, doktor, mina kutsusin kiirabi – see pole küll minu laps, aga ta nii hirmsasti karjus, et ma ei osanud midagi teha.» Astusime korterisse sisse – vaikus. Ühes toas diivanil lamab purjus mees, teises toas lamab ema. Purjus, täiesti kontaktivõimetu, pisut alla aastane laps tissi otsas. Oli endal sellest ema piima-viinakokteilist kõhu täis söönud ja ka magama jäänud. Aga kui uurima hakkasime, siis kõrvad olid tundlikud ja nina nohune. Viisime lapse loomulikult haiglasse. Mõne tunni pärast oli ta ennast «kaineks» maganud ja uuesti röökima hakanud – selgus, et lapsel oli keskkõrvapõletik.» 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099