Autor: Violetta Riidas • 22. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõivas: mitmed Suurbritannia apteekide teenused väärivad ülevõtmist

"Suurbritannia kogemus apteegisektori organiseerimisel ja apteekides pakutavate lisateenuste arendamisel on äärmiselt muljetavaldav," ütles sotsiaalminister Taavi Rõivas teisipäevasel kohtumisel Suurbritannia tervishoiuministri Earl Howe'ga.

Minister Howe tõdes, et kuna 5-8 protsenti haiglasse sattunud inimeste tervisehädadest on põhjustatud valest ravimikasutusest, tuleb panna rõhku apteekri, arsti ja patsiendi tihedamale suhtlemisele ning ravimikasutuse jälgimisele, et vähendada ravimite väärtarbimist ning kõrvalmõjude tekkimist. "Näeme, et apteekrid võiksid arstidega senisest veelgi rohkem koostööd teha. Ka ühiskonda tuleb veelgi rohkem teavitada, et inimesed teaksid minna apteeki, mitte näiteks kergete tervisemuredega erakorralise meditsiini osakonda," rääkis minister Howe. "Meditsiinis on kvaliteedi parandamine ja terviseprobleemide ennetamine alati odavam kui tagajärgedega tegelemine."

Minister Rõivas leidis, et vananeva elanikkonnaga peab Eesti mõtlema, kuidas pakkuda inimestele mugavaimat ja efektiivseimat võimalust oma tervise eest hoolitsemiseks. "Apteekides töötavad professionaalsed apteekrid, keda saaks ka Eestis kaasata oluliselt enam esmatasandi tervishoiuteenuste osutamisse. Tänu apteekrite erialastele teadmistele, apteekide mugavale asukohale ning pikkadele lahtiolekuaegadele pakuvad näiteks Suurbritannia apteegid privaatset ravimikasutuse jälgimist, uue meditsiiniseadme tutvustamise teenust, suitsetamisest ja alkoholist loobumise teenust, vaktsineerimist, süstlavahetust, metadoonravi korraldust, seksuaaltervise alast nõustamist ja toitumisnõustamist. Need on ainult väike osa teenustest, mille juurutamisele võiks rahvatervise huvides ka Eestis mõelda."

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099