Autor: Siret Trull • 7. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodud on elutruusid aistinguid pakkuv biooniline käsi

Teadlased suutsid luua bioonilise käe, mis annab patsiendile võimaluse tunda sõrmedega elutruusid aistinguid.Käe sai endale üks Taani mees, kelle oma käsi oli tulnud varem amputeerida. Itaalias tehtud operatsiooni tulemusena ühendati biooniline käsi mehe õlavarre närvidega. Ligi kümne aasta eest ilutulestikuõnnetuses ihuliikme kaotanud Dennis Aabo sõnul on uus käsi hämmastav, vahendas Postimees. Laboratoorsete katsete käigus suutis ta kättevõetud objektide kuju ja jäikust hinnata, ja seda isegi juhul, kui tal olid silmad kinni seotud. Micera ja tema meeskond lisas kunstkäele sensorid, mis olid suutelised avastama ja mõõtma kompimisaistinguid. Algoritmide abil muutsid teadlased saadud elektrilised signaalid impulssideks, mida sensoorsed närvid võiks tõlgendada. Roomas tehtud operatsiooni ajal siirdati patsiendi õlavarde neli elektroodi, mis ühendati kunstkäe sõrmedes olevate sensoritega. Sel kombel saavad puututust ja survet hindavad aistingud otse ajju liikuda. 
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099