Autor: Violetta Riidas • 25. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Ravimiamet soovitab piirata strontsiumranelaadi (Protelos) kasutamist

Eesti Ravimiameti teatel soovitab Euroopa Ravimiamet kasutada strontsiumranelaati (Protelos) ainult neil patsientidel, keda ei saa ravida teiste osteoporoosiravimitega. Ravi Protelos’ega ei tohi alustada patsientidel, kelle on anamneesis insult või müokardiinfarkt. Protelos’t kasutavate patsientide tervislikku seisundit tuleb regulaarselt (iga 6 kuni 12 kuu järel) kontrollida ning südame- või vereringehäirete (nt vererõhu tõus, stenokardia) tekkimisel tuleb ravi lõpetada.

Hinnangu koostamisel arvestas Euroopa Ravimiameti Inimravimite komitee osteoporoosiekspertide ja Riskihindamise komitee soovitustega ning leidis, et Protelos’el on koht luumurru kõrge riskiga patsientide raviskeemis juhul, kui patsiendi anamneesis ei ole kardiovaskulaarset haigust ja kui patsient ei saa kasutada teisi ravimeid.

Euroopa Ravimiameti soovitused põhinevad 7500 postmenopausis osteoporoosi põdeva naise randomiseeritud uuringute ühendandmete analüüsil. Tulemustes ilmnes strontsiumranelaadi kasutajatel võrreldes platseebot saanutega suurem risk müokardiinfarkti tekkeks (1,7% versus 1,1 %), suhteline risk 1,6 (95% CI, 1,07 kuni 2,38) ja suurenenud risk veenitromboosi ja trombemboolia tekkeks— 1,9% versus 1,3 %, suhteline risk 1,5 (95% CI, 1,04 kuni 2,19). Andmed ei näita kardiovaskulaarse riski suurenemist patsientidel, kellel ei ole (sh anamneesis) südame isheemiatõbe, perifeersete arterite haigust, ajuvereringe haigust või ravile allumatut hüpertensiooni. Efektiivsusandmed näitavad, et strontsiumranelaat vähendab luumurdude sagedust, sh kõrge luumurru riskiga patsientidel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099