Autor: Siret Trull • 18. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõhunäärmevähile ei pöörata piisavalt tähelepanu 

Esimene üleeuroopaline kõhunäärmevähi ravi käsitlev võrdlusuuring näitab, et enamikus riikides ei pöörata sellele haigusele piisavalt tähelepanu. Ehkki kõhunäärmevähk põhjustab peaaegu sama palju surmasid kui rinnavähk, on tervishoiusüsteem selle unarusse jätnud.

Neljas riigis viiest ei jälgita ravitulemusi ja kokkulepitud hea ravi tava puudub. Nende hulgas, kes ei küüni veel sihikindlale ja elupäästvale tervishoiusüsteemile esitatavate nõudmiste tasemele, on ka Eesti (koos paljude Lääne-Euroopa riikidega). Seda näitab Euroopa kõhunäärmevähi indeks (Euro Pancreatic Cancer Index, EPCI), mille Rootsis tegutsev uurimisorganisatsioon Health Consumer Powerhouse (HCP) täna avaldas.

„Isegi sellises keskmise sissetulekuga riigis nagu Eesti on kõhunäärmevähi ravis võimalik senisest palju rohkem ära teha,” sõnas HCP indeksite valdkonna juht dr Arne Bjornberg. „Viieaastane elulemus Eestis on vaid keskpärane ning üleüldine puudulik ravitulemuste dokumenteerimine takistab tõhusat vähiravi. Tulemuslikkuse vähene jälgimine toob endaga kaasa fookuse puudumise. Eestis on oluline koolitada arste märkama kõhunäärmevähki juba varakult. Ennetustöö on kehv, ent diagnostika ja juurdepääs ravimitele tunduvad olevat päris head. Vähiravi ootejärjekord on Eestis liiga pikk ning palliatiivne ravi vajab parandamist.”

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708