Autor: Siret Trull • 2. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAÜ: vaja on riiklikult korraldatud apteegivõrku

Eesti Apteekide Ühenduse  arvates on apteeke puudutavas seaduseelnõus välja pakutud lahendused ebapiisavad selleks, et tagada apteegiteenuse kättesaadavus kõikjal Eestis pärast asutamispiirangu kadumist juunis. Ühingu arvates tuleks välja arendada riiklikult korraldatud apteegivõrk, kus haigekassa valib välja partnerid ja sõlmib nendega soodusravimite rahastuslepingud. Omandipiirangu seadmist ühing ei toeta ja teeb ettepaneku see eelnõust välja jätta. Ühendus esindab suuri apteegiettevõtjaid, sh Magnum ja Tamro.

„EAÜ teeb ettepaneku töötada kiiresti välja ja võtta vastu lahendus, mis ühest küljest ei piira apteegi asutamisel ettevõtlusvabadust, ent teisest küljest tagab haigekassa vahendite kulu-tõhusa kasutamise ja kogu Eestis optimaalse ja vajaduspõhise apteegiteenuse kättesaadavuse.

Haigekassa eelarvest moodustab iga-aastaselt ca. 16-17% ravimihüvitis, mis omakorda moodustab ca. 70% apteegisektori käibest. Täna kehtiva regulatsiooni kohaselt puudub aga haigekassal apteegiteenuse osutajatega rahastusleping erinevalt teistest haigekassa eelarvest rahastatavatest tervishoiuteenuste osutajatest. Täna kehtiva regulatsiooni kohaselt on iga tegevusloa saanud apteek automaatselt ka haigekassa partner. EAÜ hinnangul seisnebki selles tänane apteegisektori tegelik probleem, mida tuleb lahendama asuda. EAÜ hinnangul tuleks läbi viia põhjalik analüüs vajaduspõhise apteegivõrgu korraldamiseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099