Autor: Kadi Heinsalu • 14. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sagedasemad probleemid puusaliigestes

Ida-Tallinna Keskhaigla ortopeediaresident Dmitri Kulak kirjeldab sagedasemaid probleeme puusaliigestes. 

Osteoartroos (OA) on liigeste kohrehaidus, mis lisaks kõhrele mõjutab kõhrealust luud, liigeste sidemeid ja lihaseid, mis on liigese vahetus läheduses; see on kompleksne haigus. Tegemist on sageduselt kolmanda kroonilise haigusega (USA andmed, sinusiit oli esikohal, autori märkus). Seda esineb 20-30% üle 70aastaste inimestel.

Klassifikatsiooni järgi eristatakse primaarset ja sekundaarset osteoartroosi. Primaarne on idiopaatiline, mille täpsed tekkepõhjused on siijani ebaselged. Sekundaarseid põhjuseid on palju, näiteks reieluupea ja kaela anatoomilised iseärasused, traumad või põletikulised liigeshaigused nagu reumatoidartriit.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099