Autor: Violetta Riidas • 18. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Papilloomiviirust saab diagnoosida ka uriiniproovist 

Ajakirjas BJM avaldatud uuringu järgi on ebameeldivale PAP-testile olemas alternatiiv – HPV-d saab diagnoosida ka uriiniproovist, kirjutas Tervis.Postimees.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) teatel on HPV ehk inimese papilloomiviirus niivõrd levinud, et pea kõik seksuaalselt aktiivsed mehed ja naised nakatuvad sellesse mingil eluetapil. Ning kuigi organism saab enamikul juhtudel HPVst ise võitu, võivad mõned viirusetüved põhjustada emakakaelavähki, kirjutab Time.

Just sel põhjusel tehakse naistele PAP-testi, mille käigus kogutakse rakke, et testida neid HPV-tüvede suhtes. Ent PAP-test pole just kõige meeldivam protseduur ja paljud naised üritavad seda vältida.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099