Autor: Triin Tabur • 17. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Novaator: Alzheimeri tõbi areneb ka katseklaasis

USA Harvardi ülikooli teadlastel õnnestus esimest korda tekitada Alzheimeri tõbi koekultuuris kasvavatel rakkudel. Katsed kinnitavad seda, mida arstid on oletanud juba 30 aastat - haigus saab alguse ajju kogunevatest valgunaastudest, kirjutab Novaator.

Alzheimeri tõbe põdeva inimese ajus tekivad valgulised moodustised, mis laastavad närvirakkude töövõime. Beeta-amüloidi naastud tekivad suuremate valgumolekulide lagunemisel. Tau-valkude muundumisel moodustuvad neurofibrillaarsed kämbud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708