Autor: Siret Trull • 11. november 2014
Ainult tellijatele

Rinnapiima tüvirakud võivad saada imikute organismi osaks

Emad ei anna rinnapiimaga imikule edasi vaid toitaineid. Muu hulgas näidati paar aastat tagasi, et see sisaldab tüvirakke, mille omadused sarnanevad embrüonaalsetele tüvirakkudele. Värske töö kohaselt võib imiku organism neid erinevate kudede ehitamise juures ka aktiivselt kasutada, vahendasid ERR teadusuudised.

Lääne-Austraalia ülikoolis töötav Foteini Hassitou leidis 2011. aasta lõpus, et rinnapiimas leidub tüvirakke. Erinevalt keharakkudest suudavad need diferentseeruda mitmeteks erinevateks keharakkudeks. Kuigi rinnapiimas leiduvate tüvirakkude omadused polnud embrüonaalsete tüvirakkudega identsed, oli nende arengupotentsiaal siiski võrreldav. Viimane tõstatas koheselt ka küsimuse, kas emalt pärinevad rakud täidavad imikute kehas ka mingit funktsiooni või lagundatakse need lihtsalt ära. Hiirtega tehtud katsed viitavad, et nendest saab siiski osa imiku organismist.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708