Autor: Siret Trull • 21. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pool aastat võrdlusriikide hindade refereerimist

Poole aasta eest tehtud seaduse muudatustega laiendasime ja täpsustasime seda põhimõtet, et ravimi hinnakokkuleppe sõlmimisel ja muutmisel, sh pikendamisel, tuleb juhinduda teistes kindlates riikides kehtivast ravimihinnast. Eesti jaoks on need riigid Läti, Leedu ja Slovakkia, rääkis sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juht Dagmar Rüütel.

Kui hinnakokkulepe on sõlmitud, aga aja möödudes muutuvad teistes riikides ravimite hinnad, oleks vaja ajakohastada ka Eestis kehtivat hinnakokkulepet. Kokku sai lepitud ka selle, kuidas toimida, kui kokkuleppepele ei jõuta: tuleb algatada menetlus ravimi välja arvamiseks. Seni, kuni ravim on välja arvatud või on uuele hinnakokkuleppele jõutud, tuleb piirhinnaks kehtestada madalaim ravimi hind märgitud riikidest.

Sellele on ka n-ö tagavaravariant: kui ravimid jäävad võrdlusriigi hinnaga loetellu püsima ja see ei ole patsiendile enam kättesaadav selle piirhinna tõttu, siis on võimalik taotleda haigekassalt täismahus ravimi hinna hüvitamist. Need olukorrad aga lahendatakse juhtumipõhiselt ja positiivset lahendit garanteerida ei saa.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099