Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine
Toiduallergia ja toidutalumatus – vennad või kaks ise asja?
Üldlevinud arvamuse kohaselt seostatakse toidu söömise järgselt tekkinud nahalöövet või seedehäiret allergiaga. Kuid sageli võib põhjuseks olla hoopis toidutalumatus.
Foto: ÄP/Andres Haabu
ERR Novaator usutles sel teemal Tartu Ülikooli Kliinikumi lastearst-allergoloogi Maire Vasarat.
Piimateadlase Tiiu-Maie Lahe hinnangul on lehmapiim kasvavale organismile hädavajalik ja praktiliselt asendamatu toiduaine. Seetõttu ei tohiks tema sõnul ükski inimene enda ega oma pere toidusedelist piimatooteid ilma arsti ettekirjutuseta välja arvata.
Eesti biotehnoloogia programmi raames finantseeritud projekt „Development of biotechnology-based food allergen surveillance methods (ALLERGOFOOD), mis kestis kolm aastat, lõpeb järgmisel nädalal esindusliku konverentsiga Toiduliidu korraldusel.
Kui varem oli igal tervishoiutöötajal isiklik kittel, siis tänapäeva haiglates ja kliinikutes kasutatakse üha enam renditavaid tööriideid, mis on jagatud, kuid hügieenilised ja alati jälgitavalt hooldatud. Tööriiete korrektne hooldus on meditsiiniasutustes hädavajalik – see aitab vältida bakterite, viiruste ja muude haigusetekitajate levikut ning tagada ohutuse nii personalile kui patsientidele. Kaasaegne tehnoloogia võimaldab kogu protsessi digitaliseerida ja vähendada riske miinimumini.