17. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Benita Kodu ähvardab haigekassat Euroopa Komisjoniga

Benita Kodu AS juhatuse liige Marilin Vaksman
Foto: Andras Kralla
Benita Kodu AS juhatuse liige Marilin Vaksman ja nõukogu esimees Kristjan Vilosius pöördusid haigekassa nõukogu ja sotsiaalministeeriumi poole palvega astuda samme, et saavutada ravikindlustuse eelarve heaperemehelik ja säästlik kasutamine, aga ka konkurentsi parem kaasamine, läbipaistvus ning haigekassa lepingupartnerite võrdne ja ühetaoline kohtlemine. Kui haigekassa nõukogu ei pea olukorra lahendamisse sekkumist põhjendatuks, lubatakse kaebusega pöörduda Euroopa Komisjoni poole rikkumismenetluse algatamiseks. Benita Kodu esindajad märgivad, et see tooks aga riigile kaasa trahviohu ning mõjutaks tõenäoliselt käimasolevat Euroopa Komisjoni uurimist haigekassaga seotud riigiabi kaebuse osas.

Oma praktikast hulgaliselt näiteid tuues väidavad Benita Kodu esindajad, et ausat konkurentsi takistab peale esimest ravi rahastamise lepingu (RRL) aastat asjaolu, et puudub menetluskord ravijuhtude jaotamiseks – see toimub nende hinnangul haigekassa juhatuse suva alusel, kuivõrd neile ei ole suudetud presenteerida objektiivseid kaalutlusi, millest on ravijuhtude jaotumisel lähtutud. Riigikohus on aga korduvalt kinnitanud (sh. haigekassaga seotud kohtuvaidlustes), et avaliku ressursi kasutusse andmine peab toimuma kohases menetluses,mis tagab ühetaolise kohtlemise, avalikkuse, läbipaistvuse ja proportsionaalsuse ningvõimaldab võrdsetel alustel osaleda kõigil põhjendatud nõuetele vastavatel isikutel. Oluline on seejuures asjaolu, et avalikke ressursse ei anta kasutusse mitte üksnes valiku konkursi järgselt esimesel RRL aastal, mil kohaldatakse paremusjärjestust, vaid ka igal järgneval korral kui haigekassa juhatus jaotab ravijuhte.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099