25. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sulling: sondeerimist ei saa operatsiooniks nimetada

Südamekirurg Toomas Sulling
Foto: Raul Mee
Tuntud südamekirurg Toomas Sulling ütles, et südame veresoonte sondeerimise nimetamine operatsiooniks on inimesi eksitav, sest tegu on lihtsa diagnostilise protseduuri ehk uuringuga, millega tehakse kindlaks soonte seisukord.

Toomas Sulling selgitas Postimehele täna Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele tehtava protseduuri olemust.«Süüdi on invasiivkardioloogid, kui nemad seda operatsiooniks nimetasid. See on vale. Sondeerimine on diagnostiline võte. Operatsiooniks nimetamisel võib tegu olla sooviga asja suureks puhuda kas selleks, et ennast esile tõsta või kedagi hirmutada,» lausus Sulling.Kunagi Eestis südameveresoonte sondeerimisega alustanud arst ütleb, et sondeerimine on välja kasvanud kirurgiast ja kunagi tegid seda kirurgid, kuid nüüd enam mitte. Sondeerimisega tehakse kindlaks südame pärgarterite seisund ehk kus on ahenemine või sulgus, mis võib anda infarktieelse seisundi või lausa infarkti. Kui leitakse, et ahenemist ei ole, siis ka infarktiohtu pole. Tõenäoliselt tahetaksegi praegu selles veenduda.«Kuna kõnealusel patsiendil on üks stent ehk rahvakeeli võrk veresoonte laiendamiseks kunagi juba pandud ja nüüd tekkis ootamatu pingeolukord ning tal on veel ka suhkruhaigus, siis tõenäoliselt uuritakse, kui ohtlik asi on. Kui selgub, et mõni arter on kriitilises seisus, siis saab kohe ka uue stendi panna, kuid sedagi ei saa veel operatsiooniks nimetada, see on vaid üks passiivkardioloogiline võte,» selgitas Sulling.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099