Osteoporoosi päev: haprusmurdude arv aina kasvab

Eestis on kolmandikul üle 60-aastastest naistest ja pooltel üle 70-aastastest naistest osteoporoos.
Eestis on kolmandikul üle 60-aastastest naistest ja pooltel üle 70-aastastest...

Täna on ülemaailmne osteoporoosi päev. Osteoporoos on ainevahetuslik haigus mida diagnoositakse järjest rohkematel inimestel.

Kuna kogu maailmas kasvab keskmine eluiga, siis on oodata ka haprusmurdude arvu kasvu. Kui veel 1990. aastal registreeriti maailmas 1,66 miljonit reieluukaela murdu, siis aastaks 2050 prognoositakse selle arvu kasvamist 6,26 miljonini aastas.

Osteoporoos ei põhjusta enamasti kaebusi, kuid selle kõige ohtlikumateks tüsistusteks on luumurrud, nende sagedus suureneb vanusega.

Hinnanguliselt on Eestis kolmandikul üle 60-aastastest naistest ja pooltel üle 70-aastastest naistest osteoporoos.

Kõige sagedasemad on reieluukaela-, randme-, selgroolülide murrud. Reieluukaelamurrud põhjustavad kõrget suremust (15-30 protsenti esimese aasta jooksul) ning vähendavad inimese toimetulekuvõimet. Lülimurdude tagajärjeks on kehapikkuse lühenemine, seljavalud ning selja deformatsioonid - näiteks küüru teke.

Osteoporoos on haigus, mida on võimalik ennetada ja ravida. Paljud murrud on välditavad, kui õigel ajal osteoporoosi ravida ja muuta oma elustiili. „Peamised põhjused, miks inimene võib osteoporoosi haigestuda ja mida ta ise ei saa muuta on vanus, naissugu, menopaus, pärilikkus ja ka eelnevad luumurrud. Samuti võivad osteoporoosi tekkele kaasa aidata paljud haigused, näiteks reumatoidartriit, endokriinhaigused, süsteemsed side-koehaigused. Kuid olulist rolli haigestumisel mängib ka inimese elustiil, ebatervislik toitumine, suitsetamine ja liigne alkoholi tarbimine,“ kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse peaarst Toomas Põld.

Arsti sõnul on soovitav kõigil üle 65-aastastel naistel ja üle 75-aastastel meestel pöörduda oma perearsti poole ja vähemalt korra elus mõõta oma luutihedust ning arutada arstiga osteoporoosi ennetuse ja ravi vajadust. Kuigi mehed haigestuvad osteoporoosi harva, on täheldatud, et   rohkem on  ohustatud need mehed, kes puutuvad igapäevaselt kokku mikrovibratsiooniga, näiteks meremehed, rongijuhid, trammijuhid.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.