Auditeerimine muutub perearstidele kohustuslikuks

Eesti Perearstide Seltsi juht Diana Ingerainen
Eesti Perearstide Seltsi juht Diana Ingerainen

Järgmisest aastast muutub seni vabatahtlikult toimunud haigekassa poolt korraldatav perearstipraksiste kvaliteedi auditeerimine kõigile kohustuslikuks.

Haigekassa ravikindlustushüvitiste osakonna esindaja Külli Friedemann usub, et üldise hindamisega saab ravikvaliteeti ühtlustada, vahendas ERR raadiouudiseid.

"Meie üldine eesmärk on see, et perearstide tase ühtlustuks eelkõige A kategooria suunal," toonitas Friedemann. Ta lisas, et hindamine toimub läbi soovituste, mille abil saab praksise pidaja oma tööd paremini korraldada ning seeläbi uues hindamisvoorus kõrgemat kvaliteedimärki taodelda.

Ingeraineni hinnangul pole lisatasu suur, mis tähendab, et hästi korraldatud perearstikeskus saab ühe arsti kohta aastas 500 eurot juurde. Samas usub seltsi juht, et hindamine on oluline ka arstidele endale.

Eesti Perearstide Seltsi president Diana Ingerainen on selle sammuga rahul. "Mul on hea meel, et osavõtt praksiste kvaliteedi auditeerimisest on aasta-aastalt tõusnud. See on nagu võimalus vaadata, kus ma asun oma perearstikeskusega, mis on mul hästi ja mis halvasti," selgitas Ingerainen, kes märkis, et läbi hindamise on arstikeskuste juhtidel näha ka turul toimuvaid arenguid.

Seetõttu ei välista Ingerainen ka seda, et hindamistulemused avalikult välja pannakse. "See ei ole edetabel, vaid lihtsalt asjade objektiivne seis, kuid paljudes maades on need andmed avalikustatud ja meie selts on seda meelt, et see peab olema patsientidele kättesaadav," märkis Ingerainen.

Lisaks haigekassale hindab arstide tegevust ka Perearstide Selts, kes on seda teinud juba kuus aastat. Vastavalt kvaliteedile saavad perearstide praksised A, B või C tunnistuse. Just seltsi poolt A tunnistuse saanud praksistele hakatakse haigekassa poolt maksma lisatasu.

Samas tuleb esmalt Perearstide seltsi hindamine ja haigekassa poolt korraldatav kvaliteedi auditeerimine korralikult omavahel ära siduda.

Haigekassa hakkab maksma lisatasu neile perearstidele, kelle teenus on lisaks kvaliteedile ka inimestele kergesti kättesaadav.

Haigekassa tasustab perearstide tööd peamiselt pearahasüsteemi alusel ehk mida enam on arsti nimekirjas patsiente, seda enam ta teenib. Lisatasu makstakse sel juhul, kui arsti teenus on eriti kvaliteetne.

Nii võib arst lisatasudena saada üle 4000 euro aastas, kui ta näitab tulemuslikkust haiguste ennetamisel ja krooniliste haigete jälgimisel. Tulevast aastast maksab haigekassa preemiat ka neile perearstidele, kelle lisaks tublile ravitööle on ette näidata hästi toimiv ja kliendisõbralik töökorraldus.

Ingerainen peab seda muutust väga oluliseks, kuna praksise korraldus ja arstiabi kvaliteet on omavahel tihedalt seotud. Nii hinnatakse näiteks, kuidas on korraldatud telefonide ja meilide vahendusel toimuv nõustamine, mil moel tagatakse patsiendi andmete kaitse aga ka seda, kuidas on korraldatud ravijärjekorrad.

"Järjekord peaks olema selekteeritud, et eristada kiiremini rohkem abivajavad patsiendid nendest, kes nii kiiresti seda abi ei vaja," selgitas Ingerainen. Nii tagatakse ligipääs nendele haigetele, kellel on rohkem abi vaja.

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.