Perearstid on jäetud leetrite paanikas omapäi

Terviseamet soovitab leetrite ohuga seoses testida leetrite vastaseid antikehi, kuid see maksab. Aasta lõpus niigi uuringufondi ära kasutanud perearstid on surve all: kes selle kinni maksab?

Inimesed, kes vastava sooviga pöörduvad oma perearsti poole, võivad kuulda vastuseks, et see on nende oma raha eest ja nad peavad ise minema vastavasse laborisse. "Eks see ole üks konflikti koht," tunnistas Eesti Perearstide Seltsi juht Diana Ingerainen. Ka nende Järveotsa perearstikeskuses on paljud patsiendid avaldanud soovi antikehasid testida. "Oleme nad saatnud LTKH nakkuskliinikusse," lisas Ingerainen.

Ingearineni sõnul ei ole see asi üheselt otsustatud, mingit ringkirja pole kusagilt saadetud ja nii ongi perearstid jäetud omapäi: igaüks vaatab, kuidas ta saab.

Eravestluses on perearstid tunnistanud, et sellise testi eest tuleb inimesel ise maksta, sest see on profülaktiline tegevus ja neil ei ole selle jaoks raha. Perearst Eero Merilind ütles, et  uuringute  raha on 20 EUR ühe inimese kohta aastas ning selle raha  eest  täiendavate ülesannete  võtmine eeldab lisaraha.

Verest leetrite antikehade testimine maksab ca 8-11 eurot ja terviseamet saatis selle kohta detsembri alguses perearstidele ka pöördumise. Selles meenutatakse, et terviseameti nakkushaiguste laboris on võimalik uurida leetrite vastaste kaitsvate antikehade olemasolu vereseerumis (IgG). Uuringumaterjaliks on täisveri või vereseerum (proovivõtujuhend) ja uuringu maksumus on seal laboris 8,22 eurot, kood 66707. Mõnes teises laboris võib see test kallim olla.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.