14. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITK sünnitusosakonna ämmaemand nakatus leetritesse

Foto: Äripäev
Kolmest viimasel kuul leetritesse nakatunud inimesest üks oli Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) ämmaemand, kes jõudis enne diagnoosi saamist ka sünnitusosakonnas mitu päeva tööl käia. Haigla kutsus täiendavasse kontrolli umbes 40 inimest.

«Leetritesse haigestunud ämmaemand on meie haigla töötaja ja ühtlasi Indoneesiast tulnud haigestunud patsiendi õde. Ta on lapsepõlves saanud leetritevastase vaktsineerimise, aga selleaegsed vaktsiinid ei taganud eluaegset immuunsust,» selgitas ITK infektsioonikontrolli osakonna juhataja Aino Rõõm Postimehele.Haigestunud ämmaemand oli ITKs tööl 4. detsembril, kuid ta tundis ennast haigena ja pöördus Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikusse. 7. detsembril kinnitus naise leetrite diagnoos.Kõik töötajad ja patsiendid, ligikaudu 40 inimest, kes leetritesse nakatunud ämmaemandaga tööajal kokku puutusid, on Rõõmu kinnitusel kutsutud tema kui nakkusarsti vastuvõtule.«Oleme kontrollinud neil leetrite viirusevastaseid antikehi. Analüüsi vastuste alusel on enamikel töötajatel leetrite viirusevastased antikehad olemas, seega nad ei haigestu leetritesse,» ütles Rõõm. Leetrite peiteaeg kestab 7–18 päeva (keskmiselt 10 päeva), aga teatud juhtudel võib pikeneda kuni 21 päevani.Juhtunust on teavitatud ka terviseametit. Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul teeb haigla ise kõik vajalikud uuringud ja selgitab, kellel on piisav immuunsus ja piisav hulk antikehasid ning keda on vaja vaktsineerida. «Kõik need asjad on juba ka tehtud,» kinnitas ta.«Me ei saa täna veel öelda, et ohtu ei ole. Hetkel me saame öelda, et keegi täiendavalt haigestunud ei ole. Üks nakkuskahtlane isik praegu on, aga ta ei ole seotud ITKga. Ta on praegu jälgimisel, kuna tal tekkis lööve,» ütles Saluri.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099