ITK sünnitusosakonna ämmaemand nakatus leetritesse

Kolmest viimasel kuul leetritesse nakatunud inimesest üks oli Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) ämmaemand, kes jõudis enne diagnoosi saamist ka sünnitusosakonnas mitu päeva tööl käia. Haigla kutsus täiendavasse kontrolli umbes 40 inimest.

«Leetritesse haigestunud ämmaemand on meie haigla töötaja ja ühtlasi Indoneesiast tulnud haigestunud patsiendi õde. Ta on lapsepõlves saanud leetritevastase vaktsineerimise, aga selleaegsed vaktsiinid ei taganud eluaegset immuunsust,» selgitas ITK infektsioonikontrolli osakonna juhataja Aino Rõõm Postimehele.

Haigestunud ämmaemand oli ITKs tööl 4. detsembril, kuid ta tundis ennast haigena ja pöördus Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikusse. 7. detsembril kinnitus naise leetrite diagnoos.

Kõik töötajad ja patsiendid, ligikaudu 40 inimest, kes leetritesse nakatunud ämmaemandaga tööajal kokku puutusid, on Rõõmu kinnitusel kutsutud tema kui nakkusarsti vastuvõtule.

«Oleme kontrollinud neil leetrite viirusevastaseid antikehi. Analüüsi vastuste alusel on enamikel töötajatel leetrite viirusevastased antikehad olemas, seega nad ei haigestu leetritesse,» ütles Rõõm. Leetrite peiteaeg kestab 7–18 päeva (keskmiselt 10 päeva), aga teatud juhtudel võib pikeneda kuni 21 päevani.

Juhtunust on teavitatud ka terviseametit. Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul teeb haigla ise kõik vajalikud uuringud ja selgitab, kellel on piisav immuunsus ja piisav hulk antikehasid ning keda on vaja vaktsineerida. «Kõik need asjad on juba ka tehtud,» kinnitas ta.

«Me ei saa täna veel öelda, et ohtu ei ole. Hetkel me saame öelda, et keegi täiendavalt haigestunud ei ole. Üks nakkuskahtlane isik praegu on, aga ta ei ole seotud ITKga. Ta on praegu jälgimisel, kuna tal tekkis lööve,» ütles Saluri.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.