21. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kardioloogid arutlesid vererõhu sihtväärtuste üle

Foto: Scanpix/ Caro
Novembris Orlandos toimunud Ameerika südameassotsiatsiooni kohtumisel tutvustati kahte viimase aja olulisemat uuringut hüpertensiooni vallas: SPRINT ja ACCORDION. Kardioloog Margus Viigimaa tõdeb, et kuigi nende uuringute tulemusi ei saa üheselt Euroopa patsientidele üle kanda, pakuvad tulemused hulgaliselt arutlusteemat.

Mullu  septembris lõpetatud SPRINT uuringus otsiti vastust küsimusele, kui madal peaks olema vererõhk. Uuringus jälgiti 9361 hüpertensioonipatsienti kolme aasta jooksul. Patsientide seas, kellel määrati eesmärgiks viia süstoolne vererõhk alla 120 mmHg, oli 26% vähem surmasid ja 38% vähem südamerabandust võrreldes nendega, kelle vererõhk langetati 140 mmHg peale.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708