Zika suhtes tuleb tähelepanelik olla ka Eestis

Zika viirus enamasti inimesele ei mõju.
Zika viirus enamasti inimesele ei mõju.

Kuigi peamised Zika-viiruse kolded on Eestist kaugel - Kesk- ja Lõuna-Ameerikas -, on teada, et ka näiteks eestlaste seas populaarses Tais kannavad sääsed seda sama viirust.

Kõige hullem on seis Colombias ja Brasiilias. Oluline on aga seejuures fakt, et Zika-viirus mõjub inimesele tegelikult minimaalselt - 80 protsendil inimestest ei ole mingeid sümptomeid, vahendas err.ee saadet "Aktuaalne kaamera. Nädal".

"See viirus enamasti inimesele ei mõju üldse. Enamus inimesi, kes selle viiruse saavad, on terved või on - natuke siit valutab, natuke sealt valutab, natuke on palavikku. Harvadel juhtudel võib tekkida liigesevalu, lööve, selline sümptomaatika, aga enamasti nad on asümptomaatilised," selgitas Tartu Ülikooli Kliinikumi sisekliiniku nakkushaiguste osakonna juhataja Matti Maimets.

WHO Eesti esinduse juht Marge Reinap rõhutas, et hädaolukorda ei kuulutatudki välja seoses Zika-viirusega, vaid seoses sellega, et Zika-viirusega üheaegselt on massiliselt tõusnud mikrotsefaaliaga ehk ebanormaalselt väikese peaga sündinud laste arv.

"Kui me toome näiteks, et aastatel 2010-2014 oli keskmiselt Brasiilias aastas 163 mikrotsefaalia juhtu, siis alates 2015. aasta algusest on Brasiilias juba raporteeritud 4000 juhust. Nendest 48 on lõppenud surmaga, see on see võimalik seos," lausus Reinap.

Just nimelt võimalik seos, sest teaduslikult ei ole veel tõestatud, et Zika-viirus sellisel viisil loodet kahjustab.

Kolmapäev tõi uudise esimesest arvatavast seksuaalsel teel nakatunust USA-s. Erinevatel hinnangutel võib viirus mehe spermatosoidides püsida kaks nädalat kuni kuu aega. Kui see vastab tõele, siis peaksid ettevaatlikud olema ka raseduse esimeses staadiumis olevad naised või rasedust planeerivad naised, kelle mees naaseb Zika-viiruse levikuga riigist. Rääkimata sellest, et last ootav naine ise ei peaks praegusel hetkel neisse riikidesse reisima.

"Meie ja teiste riikide soovitus on, väga soe soovitus, väga tõsiselt kaaluda, kas on ikka vaja minna sellesse riiki, kus esineb kohalik levik. Võib-olla on vaja ikka ära oodata ja see reis edasi lükata siis, kui lapsukene sünnib juba," rõhutas terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko.

Kui siiani on jutt käinud peamiselt Kesk- ja Lõuna-Ameerika riikidest, siis WHO on mures ka selle pärast, et sama viirust kandvad sääsed on tegelikult olemas ka Kagu-Aasias, Aafrikas, aga ka Lõuna-Euroopas. Ja just Kagu-Aasias asuv Tai on hetkel üks populaarsemaid reisisihtkohti eestlaste seas. 

Pikemalt ERRi uudistelehel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.