16. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zika viirus võib mikrotsefaaliaga päädida ühel juhul sajast

Labor.
Autor: Scanpix/Caro

Prantsuse Polüneesia näitel möödunud aastal Ladina-Ameerikas jõuliselt levima hakanud Zika viirusega seostatava mikrotsefaalia esinemissagedust uurinud epidemioloogid järeldavad, et haigusesse nakatunud rasedate loodetel tekivad kolju ja aju arenguhäired ühel juhul sajast.

Töörühm rõhutab seejuures, et 2013–2014 saareriiki tabanud epideemia põhjal ei saa veel väita, et sama peab peab paika ka teistes Zikast puudutatud riikides, vahendas ERRi teadusportaal.Prantsuse Polüneesia rahvaarv jääb 270 000 piirile. Viirus suutis toona nakatada 66 protsenti elanikkonnast. Samal ajal tähendab suhteliselt väike rahvaarv, et erinevalt Brasiiliast suudeti mikrotsefaalia selle esinemisel diagnoosida enamikel loodetel ja vastsündinutel kui mitte kõigil juhtudel.

Leitud esinemissagedus erineb kuu alguses Brasiilias läbiviidud uuringu omast, millest märgati 42 Zika viirusesse nakatanud raseda ultraheliga uurimisel ebaharilikult väikeseid päid, lootekesti või närvikahjustuste märke 29 protsendi loodete puhul. Samas ei eristatud seal mikrotsefaaliat selgelt teistest võimalikest arenguhäiretest.

Henri-Pierre Mallet ja Arnaud Fontanet juhitud töörühm nendib, et uurimuses rakendust leidnud Prantsuse Polüneesia terviseandmetest pole võimalik välja lugeda, kas mikrotsefaalia diagnoosi saanud laste emad olid Zika viirusesse nakatunud. Küll aga toovad nad välja, et enne epideemiat diagnoositi mikrotsefaaliat korra kümne tuhande sünni kohta. Aastatel 2013–2015 ulatus juhtumite arv aga kaheksani. 

Pikemalt ERRi lehel.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708