Kuula artiklit
10. veebruar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuleohutusalase väljaõppe lõimimine tervishoiu kõrgkooli õppekavadesse

Õed õppetööl. Keskel (mustas särgis) Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli juht Ülle Ernits.
Foto: Andres Haabu
Tuleohutusstatistika kohaselt on viimaste aastate jooksul Eesti haiglates ja sotsiaalhoolekandeasutustes toimunud mitmed tõsised tulekahjud.

Teema aktuaalsusest räägib Eesti-Šveitsi koostööprogrammi raames algatatud projekt "Looduskatastroofide ärahoidmine ja ohjamine – tuleohutuse suurendamine Eesti ööpäevaringses kasutuses olevates ravi- ja hoolekandeasutustes".

Projekti üldeesmärgiks on Eesti haiglate ja hooldekodude tuleohutuse tõstmine, ohu vähendamine haiglate ja hooldekodude töötajate, klientide ja külastajate elule ja tervisele ning varalise kahju tekkimise tõenäosuse langetamine. Projekti elluviijaks on päästeamet, elluviimise eest vastutav ministeerium on siseministeerium.

Projekti raames kaardistati haiglate ja hooldekodude tuleohutusalaste riskide hindamise metoodikat, töötati välja haiglate ja hooldekodude personalile ja klientidele suunatud tuleohutusalane koolitussüsteem, loodi e-õppe keskkond ning soetati haiglatele ja hooldekodudele evakuatsioonivahendeid ja tulekindlaid madratseid. Lisaks loodi ka päästelohisti kasutamise õppevideo ja praktilise väljaõppe juhendmaterjalid. Projekti raames valmis "Haiglate ja hooldekodude tuleohutuse valdkonna arengustrateegia aastani 2020".

Strateegia elluviimiseks on Päästeameti eestvedamisel moodustatud töögrupp, kuhu kuuluvad esindajad järgmistest asutustest - Eesti Haiglate Liit, sotsiaalministeerium, siseministeerium, erihoolekandeteenuste pakkujate liit, Eesti Sotsiaalasutuste Juhtide Nõukoda, Eesti suuremad haiglad.

Arengustrateegia eesmärk on kavandada tuleohutust suurendavaid tegevusi haiglates ja hooldekodudes aastani 2020, olles seeläbi projekti jätkutegevuseks haiglate ja hooldekodude tuleohutuse suurendamisel.

Nimetatud  projekti valguses pöördus 2015. aasta kevadel Päästeamet Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli poole ootusega integreerida tuleohutusalane väljaõpe tervishoiuvaldkonna õppekavadesse. Tegevuse üheks algatajaks oli ka Haiglate Liit, kes juhtis tähelepanu vajadusele viia läbi tuleohutusalast ettevalmistust ka praktikantide seas, kes peagi haiglatesse praktikale on asumas.

Püstitatud vajaduse läbi sai algatatud pilootprojekt, mille raames korraldasid Tallinna Tervishoiu Kõrgkool ja päästeamet esmase praktilise tuleohutusalase koolituse õe põhiõppe õppekava teise õppeaasta üliõpilastele, kes suunduvad kevadsemestril haiglatesse kliinilist praktikat läbima.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis toimus 1. ja 2. veebruaril pilootprojektina õppurite tuleohutusalane simulatsioonväljaõpe. Väljaõppe viis läbi Päästeameti tuleohutusjärelevalve osakonna peaspetsialist Jaana Karsanov koostöös Sisekaitseakadeemia tudengitega. Väljaõpe koosnes loengutest, e-õppest ja praktilisest harjutusest. Koolitus toimus Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli kaasaegses simulatsioonikeskuses.

Praktilise väljaõppe ajal toimus simuleeritavates haiglaruumides tulekahju ja patsientide evakuatsioon.  Simulatsioon on parim moodus kinnistada omandatud teooriat, õigeid võtteid ja tegutsemismalle. Väljaõpetatud erialaspetsialistide valvsa pilgu all harjutamine on selleks parim moodus.

Kahepäevase koolituse lõpuks on tuleohutusväljaõpet saanud pea 70 tudengit ning pilootprojekti võib nimetada õnnestunuks, kuna üliõpilased on saanud vajaliku koolituse kõrgkoolis kohapeal, tervishoiuasutusel lasub nüüd kohustus tagada üheskoos haiglapersonaliga ka üliõpilastele tuleohutusalane jätkukoolitus.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool jätkab tuleohutusalase väljaõppe läbiviimisega, soovime integreerida tuleohutusalase väljaõppe kõikidesse kõrgkooli õppekavadesse. Oluliseks indikaatoriks jätkamiseks peame tööandjate vajadusi ja konkreetse kogemuse näitel ka tudengite positiivset tagasisidet koolituse vajalikkusele.

Järgmisena on kavas viia läbi sarnased koolitused ka hooldustöötaja õppekavadel õppivatele õpilastele.

Tuleohutusõppe integreerimisega kõrgkoolis õpetatavatesse õppekavadesse tagab Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, et praktikale suunduvad üliõpilased on teadlikud tuleohutusalastest riskidest ning omavad valdkonna spetsiifikale vastavaid hoiakuid ja käitumisnorme.

Autor: Jaana Sepp Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppeosakonna juhataja

Tuleohutusalase väljaõppe lõimimine tervishoiu kõrgkooli õppekavadesse
Kuula artiklit

Tuleohutusalase väljaõppe lõimimine tervishoiu kõrgkooli õppekavadesse

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099