Ravi jätkamise võib otsustada valvekohtunik

Juhtum, kus ema keeldub lapse ravimisest ja eelistab alternatiivravitseja teeneid, on sedavõrd harukordne, et Tartu Ülikooli kliinikumi hematoloogid ja lasteneuroloogid otsustasid küsida nõu Tartu maakohtust ja Lõuna prokuratuurist, kirjutab Eesti Ekspress.

Kuivõrd alternatiivravitsejate võimalus end kriitikavabalt reklaamida on tänu sotsiaalvõrgustikele praktiliselt piiramatu, siis kardavad arstid, et vanemaid, kes oma lapse ravimisel otsustavad posijate kasuks, on juba lähitulevikus rohkem.

Täiskasvanute puhul on lugu teine – kui täiskasvanu saab karmi vähidiagnoosi ning otsustab ravist loobuda, on see tema vaba valik. Lapse puhul langetab otsuse lapsevanem.

2010. aastast kehtiva perekonnaseaduse paragrahvi 134 punktis 3 seisab, et kohus võib lapse heaolu ohustamise korral teha vanema asemel lapse kohta hooldusõigusest tulenevaid otsuseid, teha hoiatusi ja ettekirjutusi ning kehtestada keelde, samuti kohustada vanemaid järgima kohtu määratud asutuse hooldusjuhiseid.

Tartu maakohtu kohtuniku Andrus Miilaste sõnul võiks valvekohtunik sellisele taotlusele vastuse anda mõne tunni jooksul. Samal viisil langetab kohus otsuseid psühhiaatriakliinikus patsientidele sundravi rakendamise puhul ja seal on see igapäevane rutiin.

„Me nüüd teame, et pöördume sellisel juhul valvekohtuniku poole,“ ütleb hematoloog ­Sirje Mikkel.

Tema kolleegi, hematoloogia ja luuüdi transplantatsiooni osakonna juhataja Ain Kaare sõnul on küsimus laiem. Arstid on andnud vande, et nad kaitsevad oma patsienti. Viieaastase tüdruku juhtumi puhul jagas lapsega mitte mingit seost omav ravitseja raviprotsessi puudutavat infot pidevalt koos lapse nimega ka Facebookis.

Rohkem saab selle kohta lugeda Eesti Ekspressist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.