2. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravi jätkamise võib otsustada valvekohtunik

Autor: Internet

Juhtum, kus ema keeldub lapse ravimisest ja eelistab alternatiivravitseja teeneid, on sedavõrd harukordne, et Tartu Ülikooli kliinikumi hematoloogid ja lasteneuroloogid otsustasid küsida nõu Tartu maakohtust ja Lõuna prokuratuurist, kirjutab Eesti Ekspress.

Kuivõrd alternatiivravitsejate võimalus end kriitikavabalt reklaamida on tänu sotsiaalvõrgustikele praktiliselt piiramatu, siis kardavad arstid, et vanemaid, kes oma lapse ravimisel otsustavad posijate kasuks, on juba lähitulevikus rohkem.

Täiskasvanute puhul on lugu teine – kui täiskasvanu saab karmi vähidiagnoosi ning otsustab ravist loobuda, on see tema vaba valik. Lapse puhul langetab otsuse lapsevanem.

2010. aastast kehtiva perekonnaseaduse paragrahvi 134 punktis 3 seisab, et kohus võib lapse heaolu ohustamise korral teha vanema asemel lapse kohta hooldusõigusest tulenevaid otsuseid, teha hoiatusi ja ettekirjutusi ning kehtestada keelde, samuti kohustada vanemaid järgima kohtu määratud asutuse hooldusjuhiseid.

Tartu maakohtu kohtuniku Andrus Miilaste sõnul võiks valvekohtunik sellisele taotlusele vastuse anda mõne tunni jooksul. Samal viisil langetab kohus otsuseid psühhiaatriakliinikus patsientidele sundravi rakendamise puhul ja seal on see igapäevane rutiin.

„Me nüüd teame, et pöördume sellisel juhul valvekohtuniku poole,“ ütleb hematoloog ­Sirje Mikkel.

Tema kolleegi, hematoloogia ja luuüdi transplantatsiooni osakonna juhataja Ain Kaare sõnul on küsimus laiem. Arstid on andnud vande, et nad kaitsevad oma patsienti. Viieaastase tüdruku juhtumi puhul jagas lapsega mitte mingit seost omav ravitseja raviprotsessi puudutavat infot pidevalt koos lapse nimega ka Facebookis.

Rohkem saab selle kohta lugeda Eesti Ekspressist

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708