2. märts 2016

Vähki tekitavat ainet sisaldava taimemürgi kasutamisluba tahetakse pikendada

Autor: Internet

Eelmisel aastal tunnistas Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juures tegutsev Rahvusvaheline Vähiuuringute Agentuur (International Agency for Research on Cancer, IARC), et inimesele on glüfosaat tõenäoliselt kantserogeen ehk vähkitekitav ning DNAd kahjustav ühend.

Järeldused tehti 11 riigi 17 sõltumatu eksperdi poolt, kes analüüsisid põhjalikult avalikult kättesaadavaid teadustöid, mis tehtud USAs, Kanadas ja Rootsis aastast 2001, kirjutas erakond Eestimaa Rohelised. Vähkidest on mainitud lümfaatilisi kasvajaid inimeste ja kasvajaid katseloomadel. Kuna glüfosaati kasutatakse rohkem kui 750 tootes nii tavapõllumajanduses, metsanduses kui ka koduaedades, võib inimene sellega kokku puutuda enda teadmata. Seepärast on näiteks Holland ja Prantsusmaa juba keelustanud glüfosaadisisaldusega taimekaitsevahendite müügi eraisikutele.

Euroopa Toiduohutusamet (European Food Safety Authority, EFSA) jättis WHO teadusliku hinnangu arvestamata. Euroopa Komisjon tahab toiduohutusameti otsusele toetudes pikendada glüfosaadi kasutusluba Euroopa Liidus veel 15 aastaks. Otsustamisjärg on liikmesriikide käes, kelle esindajad kogunevad otsust kinnitama juba märtsi teisel nädalal.

 

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708