Kumb on parem, kas geneeriline või originaalravim?

Konverentsil Kliinik 2016 arutlesid geneeriliste ja originaalravimite teemal arstid ja teadlased. Kokkuvõtteks leidsid nad, et geneeriline ravim ei ole originaalravimist kehvem.

Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi dotsent Karin Kogermann selgitas, et geneeriline ravimpreparaat sisaldab sama raviainet, samas annuses, samas ravimvormis ja samas manustamisviisis kui originaalpreparaat. "Selle puhul on tootjal vaja tõestada, et see on terapeutiliselt bioekvivalentne. Oodatakse, et see oleks ka farmatseutiliselt ekvivalentne. Biosaadavus pärast sama annuse manustamist peab jääma kindlasse vahemikku võrreldes originaaliga," selgitas Kogermann.

Mis on siis erinevused? Sõltub, millist tootmistehnoloogiat kasutatakse, millised on abiained. Abiaineid pannakse ravimisse tema sõnul selleks, et toimeainet üksi pole võimalik vormi panna, on vaja täiteaineid, sidusaineid. "Kindlasti abiainetel on oma roll, ka nende suhtes on vaja läbi viia põhjalikud uuringud, et milline on nende toime," rääkis Kogermann. "Nad peavad olema funktsionaalsed. Geneerikute tootjad ei tohi kasutada uusi abiaineid, vaid varasemalt läbiuuritud abiaineid."

Kogermann rõhutas, et ravimi toime sõltub oluliselt ravimpreparaadi kvaliteedist, nii geneeriliste kui ka originaalravimite puhul. Ta jätkas et ravim võib ajas muutuda, sestap tuleb tootjal viia läbi stabiilsusuuringuid. "Tehakse ka kiirendatud stabiilsusuuringuid, kus muudetakse ravimi jaoks välistingimusi. See on oluline, et teada, kas ravimi tahkes vormis toimuvad muutused, ja kui toimuvad, siis millised on võimalikud variandid," selgitas ta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.