Kuula artiklit
7. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läbimurre vähiravis ulatab õlekõrre ka lootusetult haigele

Teadlane.
Foto: Scanpix/Phovoir
Briti vähiuurijad väidavad, et on leidnud tõenäolise võimaluse aidata ka neid onkoloogilisi patsiente, kelle puhul on vähk lausa läbi terve keha arenenud.

Avastati, et kõik vähirakud kannavad endas nii-öelda märgistatud, mittemuutuvaid molekule, mida inimese immuunsüsteem märkab ja registreerib. Oluline on, et märgistus jääb immuunsüsteemile tuvastatavaks ka siis, kui vähirakk ükskõik kui palju muteerub, vahendas Delfi Forte.

Need mittemuutuvad molekulid on tüübilt antigeenid. Antigeen on kahjulik aine ja kui see organismi satub, reageerib meie immuunsüsteem sellele ja hakkab antikehi tootma, mis siis antigeenidega võitlema hakkavad. Antikehad on meie kehades ka praegu olemas, aga neid jääb vähiga lahinguks väheks.

Nagu pole kaht ühesugust lumehelvest ega sõrmejälge, pole ka kaht täpselt ühesugust vähkkasvajat. Uus avastus tähendab aga, et tulevikus võivad arstid haiguse ükskõik millises faasis vaadata, milline on konkreetse kasvaja geneetiline profiil, teha kindlaks tema ainulaadse märgistuse ja siis toota selle iseloomust lähtuvalt miljardeid antikehi, mis siis inimkehasse tagasi haigusega võitlema saadetakse.

Arvatakse, et niimoodi saab olema võimalik võidelda ka vähiga, mis on juba läbi terve keha levinud. Seda just tänu avastusele, et geneetiline märgistus jääb kogu aeg samaks olenemata sellest, kuidas vähk muteerub ja levib.

Läbimurre vähiravis ulatab õlekõrre ka lootusetult haigele
Kuula artiklit

Läbimurre vähiravis ulatab õlekõrre ka lootusetult haigele

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708