Kuula artiklit
7. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neljapäeval naise tervise konverents

Kardioloog Tiina Uuetoa on üks naise tervise konverentsi esinejatest.
Foto: ÄP: Veiko Tõkman
Neljapäeval kogunevad erinevate erialade arstid arutama naise tervise üle – 10. juubelit tähistaval konverentsil „Naine läbi elu“ võetakse luubi alla, mis on naise tervise käsitluses viimase kümne aasta jooksul muutunud.

Konverentsi ühe korraldaja, Linnamõisa perearstikeskuse perearsti Eret Jaansoni sõnul sai konverentsi idee kümme aastat tagasi alguse vajadusest naise tervisele rohkem tähelepanu pöörata. „Tajusime, et naise tervisest tuleb ühiskonnas rohkem rääkida ning ka meedikute seas tuleb enam teadvustada naise tervise omapärasid,“ selgitab ta. Jaanson nendib, et noore naise valikutest sõltub palju: „Juba noores eas luuakse elustiiliga vundament oma tervisele, õnnelikule elule, paarisuhetele ning väärikale vananemisele. See tähendab, et naise pikem, õnnelikum ja tervislikum elu on suures osas tema enda kätes.“ Konverentsi avasessioon on pühendatud Eesti Naise Tervise uuringu tulemustele.

Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliiniku juhataja prof Helle Karro selgitab, et uuring võimaldas hinnata muutusi naiste seksuaal- ja reproduktiivtervises viimase kümne aasta jooksul. „Tulemused näitasid mitmeid positiivseid suundumusi: Eesti naiste hinnang oma tervisele on paranenud, seksuaalkäitumine on muutunud turvalisemaks, naiste eneseteadlikkus on kasvanud ja soorollidesse paarisuhtes ei suhtuta jäigalt.“ „Võrreldes varasemaga kasutatakse rohkem tõhusaid rasestumisvastaseid meetodeid, eriti noorte naiste hulgas, kuid samas on kasvanud ka soov saada rohkem lapsi.  Uuringust selgus ka, et kõige enam mõjutab lapsesaamise otsust töökoha säilimine,  majandusliku toimetuleku paranemine ja usaldusväärse lapsehoiu tagamine,“ toob Karro välja. Üks valdkond, millest tänavusel konverentsil põhjalikumalt räägitakse, on naise südame tervis. Ida-

Tallinna Keskhaigla südamekeskuse juhataja Tiina Uuetoa sõnul pole südamehaigused vaid meeste haigused – naised surevad südame-veresoonkonnahaigustesse enam kui mehed. „Südame-veresoonkonnahaigustesse sureb Euroopas igal aastal üle nelja miljoni inimese ning üks naine kahest sureb südame isheemiatõve või insuldi tõttu. Arstidena peame teadvustama, et naiste surma põhjus on pea pooltel juhtudel südame-veresoonkonnahaigused (49%), meestel on sama näitaja 40%. Naiste ja meeste südamehaiguste käsitlemises on tarvilik teada erisusi haiguste tekkimise mehhanismides, kliinilises pildis  ja  ravimeetodite kasutamises,“ nendib Uuetoa. Uuetoa sõnul on kogemus mujalt maailmast näidanud, et südame-veresoonkonnahaigustesse suremust on võimalik vähendada riski parema teadvustamisega nii arstkonnas kui ühiskonnas tervikuna ning ennetusele suuremat tähelepanu pöörates.   Kümnendat juubelit tähistav konverentsisari on läbi aastate keskendunud erinevatele naise tervist puudutavatele aspektidele, käsitledes nii konkreetseid haiguseid, aga ka haige ja terve olemise tagamaid või terve naise kuvandit. Konverentsi korraldab Eesti Naistearstide Selts ja Eesti Naise Tervise Assotsiatsioon koostöös Celsius Healthcare’iga.

Konverents toimub 10. märtsil Tallinnas Viru konverentsikeskuses.

Neljapäeval naise tervise konverents
Kuula artiklit

Neljapäeval naise tervise konverents

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708