Kuula artiklit
14. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üleskutse: toeta Tartu pereisa Eriku võitlust vähiga

Vähihaigetele on iga kingitud päev hindamatu väärtusega, mõnede ravimite abil saab aga kinkida lausa märkimisväärselt pika elu või täieliku tervenemise.
Foto: Terje Lepp
Vähiravifond „Kingitud elu” kutsub kõiki eestimaalasi üles toetama 49-aastase Tartu pereisa Erik Saare võitlust kopsuvähiga.

Erik vajab ravimit Xalkori, mis maksab ligi 5000 eurot kuus ning mida ei finantseeri haigekassa. Vähiravifond „Kingitud elu” aitas möödunud nädalal mehel ravi käima lükata ning kogub tema ravi tarvis aktiivselt lisaraha. 

Erik kirjutab: „Olen tavaline 49-aastane Eesti mees, põline tartlane, kes on eluaeg pidanud oma tervisest lugu, olnud spordiga sina peal ja kelle jaoks on pereväärtused kõige tähtsamad elus. Mul on armastav abikaasa ning kaks väikest tütart (4- ja 11-aastased). 

Paraku aga ei lähe kõik elus alati nii nagu ise sooviksid. Saatusel oli plaan meie pereidüll lõhkuda, tuua juurde katsumusi ja raskusi. 2015. aasta sügisel tekkis mul ärritus kurgus, mis avaldus kergete köhatuste näol.

Kuna suitsumees ma ei ole, siis pidasin seda jahedate ilmade süüks, sest meie kliimavööndis on sellised ilmingud üsna levinud. Tegelesin igapäevaste toimetuste ja asjadega rahulikult edasi, sest erilisi vaevusi, peale väikese väsimuse, ma ei täheldanud. 

Pärast jõule otsustasin end siiski perearstile näidata, sest paremale poole kaenla alla oli tekkinud kerge valu. Perearst kuulas mu kopse ja suunas röntgenisse. Kopsu röntgenpilt näitas täielikku varjustatust. Mul lõi esimest korda „tuluke“ põlema, et midagi võib olla väga halvasti. Mind suunati EMOsse, kus arstid arvasid, et asi on väga tõsine ja tuleb kohe haiglasse jääda. 

Haiglas diagnoositi vedelik paremas kopsus, mille põhjustas umbes kuuesentimeetrise läbimõõduga pahaloomuline kasvaja. Ribide vahelt viidi mu rindkeresse voolik, millega võeti lõpuks välja neli liitrit vedelikku. Sain lõpliku kinnituse, et mu paremas kopsus on vähkkasvaja, mille väiksemad siirded on ka vasakusse kopsu jõudnud. 

Ühe hetkega varises kogu maailm kokku. Peast kerisid läbi kõik võimalikud variandid alates loobumisest lõpetades tervenemisega. See tundus nii ebaõiglane ja ebaaus. Mille eest ja miks just mind karistati? 

Tänu oma kallile abikaasale suutsin ma oma masendusest siiski välja tulla ja hakata elu nägema hoopis teisest vaatevinklist. Varem esikohal olnud materiaalsed väärtused asendusid pigem vaimsetega. Mind aitas ruttu normaalse elu juurde tagasi ka elutahe ja kohene füüsilise vormi taastamine. Oma haiglas veedetud aja veetsin Maarjamõisa treppe ja koridore „alistades“.

Uuringu tegemine oli ainuõige otsus, sest tänu sellele saime teada ravivormi ja ravimid, mis võiksid mind aidata ja tervenemiseni viia. Jäid ära standardprotseduurid keemiaravis ja minu teised organid ja tervis ei saanud viimaste toimel kannatada. 

Paraku ei olnud minu „jackpot“ selle kalli uuringu tellimisega veel küllalt täiuslik. Tuli välja, et ka ravim Xalkori, mida antud uuringu tulemusel võtma peaksin, maksab väga palju - ligi 4800 eurot kuus. Ning siingi ei suuda haigekassa mind aidata. 

Õnneks aitab mind vähiravifond „Kingitud Elu“, mis tasub suurema osa minu ravimite eest. Eriline tänu doktor Padrikule, Toivo Tänavsuule ja tema kadunud emale – Hille Tänavsuule, tänu kellele see fond üldse loodi ja tänu kellele elan ma tänasel päeval normaalset ja peaaegu täisväärtuslikku elu, olgugi et mu haigus ei ole veel mitte kusagile kadunud.

Xalkoril puuduvad ka võrreldes tavalise keemiaraviga igasugused kõrvalnähud. Viimane röntgenpilt näitas, et kopsu varjustatus on isegi vähenenud. Minu arvates on see täielik ebaõiglus, kus inimene, kes on terve elu tööd teinud ja riigile makse tasunud, jääb ühel hetkel toetuse ja abita."

Kuidas saab Erikut aidata? Eriku ravi heaks saab annetada pangaülekandega fondi kontole (selgitusse märkige "Erikule")

Makse saaja: SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu Swedbank: EE212200221059073061 SEB: EE211010220228917224 LHV: EE137700771001442514 Danske: EE133300332166860001 Nordea: EE591700017003638161

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond „Kingitud Elu“ (http://www.kingitudelu.ee/) on asutatud 5. veebruaril 2014 Hille ja Toivo Tänavsuu ning Janek Mäggi poolt. Fond hüvitab annetustest kogunevate võimaluste piires nende patsientide raviarveid, kelle ravimeid Eesti Haigekassa ei kompenseeri. Raha tuleb sihtasutusele tehtud annetustest. Fondi nõukokku, mis otsustab kas ja keda toetatakse, kuuluvad onkoloogid dr Peeter Padrik, dr Hele Everaus, dr Kristiina Ojamaa, dr Kadri Putnik ja tervise arengu instituudi direktor Maris Jesse, näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp ja suhtekorraldaja Janek Mäggi.

Lisainfo:

Toivo Tänavsuu, Vähiravifondi „Kingitud elu” juhataja

Tel: +372 52 76 004, e-post: [email protected]

Autor: Pressiteade

Üleskutse: toeta Tartu pereisa Eriku võitlust vähiga
Kuula artiklit

Üleskutse: toeta Tartu pereisa Eriku võitlust vähiga

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708