Kuula artiklit
21. märts 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti kaalub arstide sundsuunamist

Arstid.
Foto: Postimees/Scanpix
Lätis kaalutakse võimalusi, kuidas kohustada ülikooli lõpetanud noori arste töötama teatud aja kodumaal ja seejuures väljaspool Riiat.

Üks lõunanaabrite juures välja käidud ideedest võiks tulla kõne alla ka Eestis, kirjutas Postimehe terviseportaal.

Läti Haiglate Liidu ettepaneku kohaselt on noortel meedikutel valida kahe variandi vahel, kirjutas TvNet. Esiteks on võimalus, et arstitudeng sõlmib lepingu kas väljaspool Riiat asuva haiglaga või kohaliku omavalitsusega, et pärast ülikooli lõpetamist läheb ta teatud ajaks kindlasse haiglasse tööle. Selliseid tudengeid võetakse residentuuri eelisjärjekorras.Teine võimalus on, et tulevane arst pääseb residentuuri tavalises korras, kuid pärast õpingute lõpetamist peab töötama kas riiklikus või kohalikus haiglas või perearstipraksises.Läti terviseministri Guntis Belēvičse sõnul peaks selline süsteem aitama lahendada arstiabi kättesaadavuse probleemi väiksemates piirkondades. Eelisjärjekorras residentuuri pääsemise võimalus oli olemas juba eelmisel sügisel ja seda võimalust kasutas 54 tudengit."Lätlaste mõte võtta residentuuri eelisjärjekorras tudengeid, kes hiljem asuvad maapiirkonda tööle, on hea," rääkis terviseameti osakonnajuhataja Pille Saar. Ta lisas, et samas on Läti ja Eesti tervishoiukorraldus erinev sh esmatasandi tervishoiukorraldus, seetõttu tuleb väljapakutud lahendust analüüsida just Eesti tervishoiukorralduse eripärasid silmas pidades.Saar on veendunud, et kohustuslikku suunamist on Eesti tervishoiusüsteemi korralduse juures äärmiselt raske ellu viia. "Sellise meetme rakendamine piirab inimeste liikumisvabadust ja tekitab n-ö õigustatud küsimused: millisel määral see peaks kehtima teistele koolitatud inimestele. Seega sellise meetme rakendamine eeldab eelnevat laiapõhjalist diskussiooni ühiskonnas," selgitas ametnik.Terviseameti selle aasta tööplaanis on esmatasandi personali strateegia väljatöötamine. Hetkel ollakse ideede analüüsimise faasis. "Laual on mitmeid versioone sh inkubatsioon ning kuidas arst- residente senisest paremini pärast lõpetamist motiveerida väljaspool Tallinna ja Tartu linna tööle asuma. Koostöös kõigi osapooltega loodame välja töötada erinevaid motivaatoreid," selgitas Saar.

Läti kaalub arstide sundsuunamist
Kuula artiklit

Läti kaalub arstide sundsuunamist

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708