Riik kaalub suuhügienisti õppekava avamist Tartu Ülikoolis

TÜ hambaarstiteaduse instituudi juhataja Mare Saag juhib sotsiaalministeeriumile tehtud pöördumises tähelepanu vajadusele avada suuhügienisti õppekava Tartu Ülikoolis.

Vajadusest õppekava avada on räägitud juba paar aastat. Nimelt saatis sotsiaalministeerium vastavasisulise kirja Tartu Ülikooli (TÜ) arstiteaduskonnale juba 2014. aasta oktoobris.

TÜ vastas sama aasta detsembris, et õppetööd suuhügienisti õppekaval oleks võimalik alustada 2016. õppeaastal. Oma kirjas selgitas TÜ toona, et peab otstarbekaks õppekava avamist rakenduskõrghariduse tasemel, mis võimaldab lõpetajal kohe tööle asuda. TÜ oli valmis võtma vastavale õppekavale 15 üliõpilast aastas ning aastane kulu ühe üliõpilase kohta on 10 000 eurot.

Terviseala asekantsler Ivi Normet toob vastuses Mare Saagile välja, et kui sotsiaalministeerium 2015. aasta veebruaris haridus-ja teadusministeeriumi (HTM) poole pöördus, saadi vastus, et TÜ-l puudub antud õppekavagrupis õppe läbiviimise õigus rakenduskõrgharidusõppe tasemel.

Normet selgitab kirjas, et igal aastal on selleks tähtajaks 1. detsember, mil põhjendatud taotlus ja õppekava peavad olema HTM-le esitatud. See tähendab, et TÜ ei või enne Vabariigi Valitsuse luba, mis peab olema väljastatud vähemalt 9 kuud enne õppe avamist, sellel tasemel diplomeid väljastada.

HTM juhtis mullu tähelepanu, et lisarahastuse garantiid nad anda ei saa ja ootavad TÜ juhtkonna otsust, milliseid õppekavu avada. Samuti juhtis HTM tähelepanu, et TÜ esitatud suuhügienistide õppe maksumus ületab märkimisväärselt keskmist rakenduskõrgharidusõppe kohamaksumust.

Et sotsiaalministeerium saaks haridusministeeriumile teha õppekava avamise ettepaneku, on Normeti sõnul vaja eelnevalt välja selgitada, mitu spetsialisti ning missuguste oskuste tasemega on vaja järgmise 5-10 aasta jooksul koolitada ning miks senine täiendkoolituse süsteem ei toimi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.