Kuula artiklit
18. aprill 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Patsientide Liit: arstiabi patsiendikesksemaks

Eesti Patsientide Liidu tegevjuht Kadri Tammepuu.
Foto: Veiko Tõkman / ÄP
Eesti Patsientide Liit avaldab tänasel Euroopa patsiendi õiguste päeva puhul muret Eesti tervishoiusüsteemi vähese patsiendikesksuse pärast.

“Meie arstkond on professionaalne ja riigihaiglad eurovahendite eest täidetud tipptasemel aparatuuriga. Järgimine suur eemärk peaks olema patsiendikesksus,” lausus Patsientide Liidu tegevjuht Kadri Tammepuu.

Liit soovib muuta olukorda, kus elanikkonna tervist puudutavad otsused võetakse vastu ministrite või ametnike poolt kabinetivaikuses ilma laiapõhjalise aruteluta nõnda, et hiljem keegi ei vastuta. Tihti sõltuvad nendest otsustest inimeste jaoks elukvaliteet, abi kättesaadavus ja mõnikord isegi elu. “Tasub vaid meenutada eriarstiabi kiirendatud koondamise plaani suurtesse keskustesse või arutelu teemal, kus tõsimeeli soovitakse osasid patsiente hakata EMO-s jätma ilma abita või uudist, et sel aastal purustab Vähiravifondile laekunud abitaotluste hulk uusi rekordeid – see tähendab paraku patsientide arvu kasvu, keda riik on abita jätnud, ” kommenteeris Tammepuu.

Tammepuu sõnul on tänane tervishoiupoliitika üles ehitatud haigekassa poolt rahastatavate teenuste põhiseks, kuid rahastamine ei ole seotud patsiendi rahuloluga ja erinevaid teenuseid osutavad spetsialistid ei moodusta tema jaoks ühtset meeskonda.

Eesti Patsientide Liit plaanib 2016. aasta kevadel käivitada oma liikmetele tasuta juriidilise nõustamise teenuse, kus jurist annab nõu tervishoiusüsteemi puudutavates küsimustes ja osutab personaalse huvikaitse teenust.

Patsiendi õiguste päeva tähistatakse tänavu 10ndat korda. Selle traditsiooni algatas üle-Euroopaline kodanikuliikumine Active Citizenship Network 2007. aastal.

Patsientide Liit: arstiabi patsiendikesksemaks
Kuula artiklit

Patsientide Liit: arstiabi patsiendikesksemaks

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708