Arvamus: Eesti majandus vajab terveid inimesi

Katrin Karolin.
Katrin Karolin.

Riigi ja tööstuse huvides on tervemad Eesti inimesed, ent suur probleem on endiselt rasvumine. Üks võimalikest lahendustest on ka toidumaksud, kirjutab sotsiaalministeerium rahvatervise osakonna juhataja Katrin Karolin Äripäevas.

Ainuüksi südame- ja veresoonkonnahaigustega seonduv eriarstiabi läheb igal aastal maksma üle 100 miljoni euro.

Toitumisega seotud riskid – üleliigne sool, suhkur jne – põhjustavad Eestis 39% haiguskoormusest ehk haigestumise ja enneaegsete surmade tõttu kaotatud eluaastatest. Väheneva rahvastiku kontekstis vajab see kiiret ja otsustavat tegutsemist.

Riigi ja tööstuse huvides on, et Eesti inimesed elaksid võimalikult kaua tervetena. Samas näeme, et esmahaigestumus diagnoositud rasvumise ja muude liigtoitumise vormidesse on kasvanud kõigis vanuserühmades.

Sotsiaalministeeriumis on 2014. aasta kevadest koostamisel toitumise ja liikumise roheline raamat, mis on oma olemuselt erinevaid võimalikke abinõusid koondav poliitikadokument. Eesmärgiks on võetud pidurdada üleliigse kehakaalu kasvu ning saada 2025. aastaks vähemalt veerand 11–15aastastest lastest 60 või enam minutit päevas füüsiliselt aktiivselt liikuma. 2014. aastal oli see protsent 16,4%.

Ükski poliitikavalik eraldiseisvana ei lahenda Eesti rahva ülekaalu, ei pane meid tervislikult toituma või piisavalt liikuma. Seepärast on rohelise raamatu tööversioonis välja pakutud kümneid abinõusid.

Enim kõneainet ja küsimusi on seni tekitanud hinnapoliitika. Rohelise raamatu tööversioonis oleme rääkinud valitud toidugruppidele lisatud suhkru maksustamise kaalumisest ning seda pärast erinevate mudelite Eestis rakendatavuse ja kasutegurite mõjuanalüüsi. Samuti on tööversioonis kirjas puu- ja köögivilja tarbimise harjumuse ja kättesaadavaks muutmise meetmete analüüsimine.

Küsimus on analüüsimises, kas üldse ja kuidas hinnapoliitika meetmed Eesti kontekstis mõjuksid. Nende rakendamisest olulisemgi on avalik debatt, sest Eesti inimesed toituvad valesti ja liiguvad vähe.

Sellistest harjumustest tingitud tervisemured maksame kinni solidaarselt ja vananeva rahvastikuga ühiskonnas ei jaksa me peagi neid kulusid kanda.

 

Lisa kommentaar

  • Katrin Karolin,
    sotsiaalministeerium rahvatervise osakonna juhataja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.