CPAP võib uneapnoega patsientidel parandada glükeemilist kontrolli

Hingamisteede püsiva positiivrõhu aparaat ehk CPAP.
Hingamisteede püsiva positiivrõhu aparaat ehk CPAP.

Hingamisteede püsiva positiivrõhu aparaat ehk CPAP näib parandavat glükeemilist kontrolli patsientidel, kellel on obstruktiivne uneapnoe (OSA) ja 2. tüübi diabeet, mis pole korralikult kontrolli all.

Sellisele tulemusele jõuti uuringus, mille tulemused avaldati Ameerika Torakaalseltsi ajakirjas American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. "CPAP mõju obstruktiivse uneapnoe ja 2. tüübi diabeediga patsientide glükeemilisele kontrollile: randomiseeritud kliiniline uuring" oli tõenäoliselt esimene sellist tüüpi randomiseeritud kontrollitud uuring.

Uuringut juhtinud Madridi Autonoma Ülikooli meditsiiniprofessori Francisco Garcia-Rio (MD, PhD) sõnul avardas see uuring teadmisi nende kahe olulise terviseprobleemi vahelisest bioloogilisest seosest, mille võimalusele on viidanud juba ka varasemad epidemioloogilised uuringud. "OSA on laia leviku ning märkimisväärse morbiidsuse ja suremuse tõttu kõrge prioriteediga rahva tervise probleem, mida on seostatud liiklusõnnetustega, kardiovaskulaarsete tüsistustega ning viimasel ajal ka neoplastiliste haigustega," ütles ta. "Melliitdiabeet on ülemaailmne epideemia. Praegu elab kogu maailmas 382 miljonit diabeetikut ning 2035. aastaks prognoositakse selle arvu suurenemist 592 miljonini."

Garcia-Rio uuris koos kolleegidega 50 patsiendi andmeid, kellel oli nii OSA kui ka suboptimaalselt kontrollitud 2. tüübi diabeet ning kellele oli määratud CPAP ravi või kontroll. Patsiendid, kelle vanus jäi vahemikku 18 kuni 80 eluaastat, ei muutnud uuringu ajal oma diabeediravimeid, kui see meditsiiniliselt otseselt vajalik polnud, ega ka toitumisrežiimi või füüsilise aktiivsuse taset.

Lisaks glükoosikontrolli mõõtmisele mõõtsid teadlased ka muutusi insuliinitundlikkuses ja -resistentsuses, põletikulistes valkudes ja teistes biomarkerites, mis võivad olla seotud 2. tüübi diabeedi glükeemilise kontrolliga. Teadlased leidsid, et neil, kes kasutasid CPAP aparaati, esines statistiliselt märkimisväärne:
- glükeeritud hemoglobiini (HbA1c) taseme vähenemine 6 kuu möödudes. (Vähenemine 3 kuu möödudes ei olnud statistiliselt märkimisväärne.)
- Insuliinitundlikkuse paranemine nii 3 kui 6 kuu möödudes.
- Insuliiniresistentsuse vähenemine 6 kuu möödudes.

Lisaks leidsid teadlased, et CPAP kasutajatel oli madalam põletikuliste molekulide IL-1 ja IL-6 tase ning kõrgem adiponektiinhormooni (olulise glükoosi reguleerimisaine) tase.
Teadlaste sõnul olid varasemad uuringud näidanud, et HbA1c taseme 1-protsendiline vähenemine oli seotud oluliste kardiovaskulaarhaiguste 15-20-protsendilise vähenemise ning diabeedist tingitud mikrovaskulaarsete tüsistuste 37-protsendilise vähenemisega. Kui see seos vastab tõele, võib nende uuringus täheldatud HbA1c taseme 0,4-protsendilist vähenemist tõlgendada kardiovaskulaarhaiguste riski 6-8-protsendilise vähenemise ja mikrovaskulaarsete tüsistuste riski 15-protsendilise vähenemisena. Lisaks tegid nad uuringu käigus kindlaks, et CPAP rühma patsientidel vähenes märkimisväärselt ka LDL-kolesterooli tase, mis on teadaolev kardiovaskulaarhaiguse riskifaktor.

Garcia-Rio sõnul lubavad uuringu tulemused arvata, et "OSA varajane tuvastamine 2. tüübi diabeediga patsientidel ja metaboolsete häirete hindamine OSA-ga patsientidel võib vähendada nende krooniliste haigustega patsientide kardiovaskulaarhaiguse riski."
Teadlased usuvad, et neid tulemusi võib üldistada, arvestades asjaolu, et uuringus osalenud patsiendid suunati uuringusse diabeedikeskuste või perearstide poolt, kajastades standardset kliinilist praktikat. Uuringu piiranguteks olid valimi väike suurus, platseeboharu puudumine ning ravimimuutused, mis mõnedel patsientidel uuringu jooksul vajalikuks osutusid.

 

Lisa kommentaar

  • Science Daily
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.