Koos EASi toetusega kadus Eesti jaoks 70 miljonit eurot aastas

VTAKi juht Riin Ehin.
VTAKi juht Riin Ehin.

Eelmisel suvel jäi Vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskus (VTAK) enda sõnul ootamatult ilma pikaajalisest EASi toetusest, mistõttu läks USAsse vähiravimi tootmine, mis oleks teeninud Eestile aastas hinnanguliselt 70 miljonit eurot.

EASi ettevõtluse ja ekspordi keskuse direktor Tea Danilov ütleb, et VTAKil ei oleks tohtinud olla mingit õigustatud ootust toetuse automaatse jätkumise suhtes, sest VTAK taotles uut toetust uueks rahastusperioodiks, kuid nende taotlus ei osutunud konkurentsis piisavalt tugevaks, kirjutab Äripäev.

VTAKi juht Riin Ehin aga leiab, et tõmmata tehnoloogiafirmal finantseering alt ära hetkel, kui pikalt arendatud ravimikandidaat on valmis ja vähiravim hakkab just turule tulema, on äärmiselt ebaeetiline. Vähiravimit, mida muidu oleks hakatud tootma Eestis, hakatakse nüüd seetõttu tootma USAs.

VTAKil oli juba kokkulepe Eesti ravimifirmaga Kevelt, kes oleks teinud päris toote kahest koos VTAKiga arendatud ravimikandidaadist: emaka limaskesta neljanda staadiumi vähi raviks loodud Virexxa ja haruldaste verevähkide ravim Oncohist. Nende prognoositav aastane ekspordikäive olnuks Ehini sõnul 70 miljonit eurot.

EASi toetus kui kuldsed käerauad

Ehin rõõmustab, et õnneks on neil nii hea patendiportfell ja rahvusvahelised kogemused, et VTAK oli investorite jaoks jätkuvalt atraktiivne.

„Meil on varemgi käinud investorid uksele koputamas, aga kui nad on vaadanud EASi finantseerimise tingimusi, siis on nende huvi raugenud. Ühelt poolt on EASi finantseerimine hea, kuid teisalt on see nagu kuldsed käerauad – mitte midagi ei tohi teha, mis pole EASiga kokku lepitud,“ rääkis Ehin.

Ta selgitas, et probleemid tekivad näiteks siis, kui EASi finantseeritud projekti edenedes tuleb mõni uus mõte või kui nad on leidnud vähiravimile mingi uue väljundi.

„Tark erainvestor on meie praeguses arengufaasis oluliselt parem koostööpartner. Eks EAS vaatas, et meil on juba nina vee peal ja otsustas anda raha neile, kes alles alustavad,“ sõnas Ehin.

Loe samal teemal pikemalt Äripäevast.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.