Tõnu Esko saab noore teadlase preemia

Noore teadlase preemia laureaat vanemteadut Tõnu Esko.
Noore teadlase preemia laureaat vanemteadut Tõnu Esko.

President Kersti Kaljulaid annab esmaspäeval Kadriorus vanemteadur Tõnu Eskole üle Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore teadlase preemia, vanemteadur Heli Luknerile noore teadlase eripreemia teadusliku mõtteviisi populariseerimise eest ning vanemteadur Maksim Jenihhinile noore IT-teadlase eripreemia

Noore teadlase preemia laureaat Tõnu Esko on Tartu ülikooli Eesti Geenivaramu vanemteadur teadusdirektori ülesannetes.

Pärast geenitehnoloogia doktorikraadi kaitsmist 2012. aastal Tartu Ülikoolis läbis Tõnu Esko järeldoktorantuuri Bostoni Lastehaiglas ning MIT ja Harvardi ülikooli Broad Instituudis Bostonis, mis on maailma üks parimaid inimese genoomika uurimise keskusi. Suuresti tänu Tõnu Eskole toimib TÜ Eesti Geenivaramu rahvusvaheline koostöövõrgustik, seal hulgas tihe koostöö Broad Instituudiga.

Tõnu Esko kuulub juba praegu molekulaarbioloogia ja geneetika teadlaste maailma tippu ning on valitud Thomson Reutersi 2016. aasta maailma mõjukaimate teadlaste hulka. Tõnu Esko on muuhulgas uurinud eestlaste geneetilisi iseärasusi, selgitanud millised rahvused Euroopas on eestlastele geneetiliselt sarnaseimad ning kirjeldanud uusi inimese keha pikkuse ja vaimsete võimetega seostatavaid geene.

Sel aastal otsustas Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu nõukogu anda välja ka noore teadlase eripreemia teadusliku mõtteviisi populariseerimise eest, mis anti füüsikalise optika uurijale Heli Luknerile.

Sel aastal teist korda välja antava IT-teadlase eripreemia pälvinud Maksim Jenihhin on Tallinna Tehnikaülikooli Arvutisüsteemide instituudi vanemteadur, kes uurib nanoelektroonikasüsteemide töökindlust ja usaldusväärsust. Ta on keskendunud nanoelektroonika vananemise tuvastamisele elektronskeemides.

Kõik välja antud preemiad on 5000 eurot. Noore teadlase preemiat rahastab Väino Kaldoja ja noore IT-teadlase preemiat Skype Eesti.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.