Riigikontroll: käitumishäirega lapsed tihti ei jõuagi ravile

Riigikontrolli tulemusauditi osakonna audiitor Pille Kuusepalu sõnul ei jõua pooled lapsed arsti juurde, kuhu nad on suunatud. Eriti kurb on olukord käitumishäiretega laste puhul.

Mullu sügisel lõppenud riigikontrolli auditis uuriti ka laste õigeaegset ravile suunamist. Vaadeldi 1000 lapse tervisekaarti 2014. aasta kohta. Umbes 50% lastest, kellel oli kaardile märgitud vajadus minna arsti juurde, sinna ei jõudnud. Lastepsühhiaatrite hinnangul aga ei saanud õigel ajal ravi 71% käitumishäiretega ja 63% söömishäiretega lastest ning täheldati, et ravi pole järjepidev.

Siinkohal lisasid pediaatrid, et lastepsühhiaatrite juurde on pikkade järjekordade tõttu raske lapsi saata.

Kuusepalu hinnangul peaks kõik algama perearstist, seetõttu vaadati 2014. aasta andmetest, kui paljud lapsed jõuavad perearsti juurde, ja tulemus oli kurb. “Vanuse kasvades jõuab laps hoopis vähem tervisekontrolli,” nentis audiitor. Selgus, et alla 4% 3–6aastastest lastest käivad perearstil ettenähtud sagedusega. Üldse ei külastanud perearsti 52% lastest, üks kord kolme aasta jooksul käis 47% lastest.

Kooliõde ei suuda aidata

Üks inimene, kes võiks abivajajat last märgata, on Kuusepalu sõnul kooliõde. Ka siin esines puudujääke. “Kõikides koolides ei ole kooliõdesid, päris paljudes koolides ei ole kooliõe kohta kehtestatud õpilaste arvu nõuet täidetud – peaks olema kooliõde kuni 600 õpilase kohta. Kokku ei saanud nõuetekohast teenust 34 000 õpilast,” ütles Kuusepalu.

Suur probleem on see, et kooliõed tajuvad kehva rahastust (töötajad saavad palka 11 kuud aastas), infosüsteemi puudumist (e-tervis ei tööta), samuti üksiolekut.

Lisaks võib probleeme märgata kooli tugiteenuste osas. “Koolipsühholooge on kahjuks 30% koolides ja paljud teevad vaid osaajaga tööd. Vajadus nende järgi on olemas juba lasteaedades,” rääkis Kuusepalu.

Ka puudub ühtne diagnositika, puuduvad kvaliteetsed tööjuhised, koolides puudus tihti info selle kohta, millise diagnoosi ja millist raviteenust on laps varasemalt saanud.

Uudis on valminud 26. jaanuaril Viljandis toimunud pediaatrite konverentsilt.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.