Segadus arstitudengite vastuvõtu ümber jätkub

Tartu Ülikool
Tartu Ülikool

Kuigi kokku võetakse täna vastu 200 uut arstitudengit, siis varem plaanitust rohkem avatakse tasulisi ingliskeelseid õppekohti ja seetõttu on eestikeelseid õppijaid vähem.

Vahe on umbes 8 arstitudengis, kelle võrra tänavu ülikooli vähem eestikeelse õppe noori vastu võetakse kui sotsiaalministeerium algselt eeldas. Hetkel on ministeerium väiksemast vastuvõtust teadlik ja sellega nõustuv. Oodatakse aga OSKA analüüsi, mille abil tulevikuotsuseid teha. 

Kokku võetakse ülikooli meditsiini õppima 200 inimest, kuid ülejäänud on ingliskeelsesse õppesse õppemaksuga 11 000 eurot aasta, selgitas Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna kommunikatsioonispetsialist Kristina Hermann. 

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste vastas aga järgmist:

„Sotsiaalministeeriumis oli koolitustellimuse koosolek eelmise aasta lõpul ning lepiti kokku, et arstiõppe vastuvõtt on 176, lähtuvalt koosolekul Tartu Ülikooli esindaja tehtud ettepanekust. Seega jõudsime kokkuleppele, kuid lubasime arstiõppe mahte arutada täiendavalt haridus- ja teadusministeeriumiga, kuna uuringu „Eestis töötavate arstide arvu prognoos aastaks 2032“ (prof Raul-Allan Kiivet, Helle Visk, Toomas Asser 2012)  kohaselt, kus on arvestatud demograafiat ja kõiki asjakohaseid mõjureid, sh Eestist välja minemist, peaks arstide põhiõppe vastuvõttu tõstma 200ni, et tagada piisav arv arste Eestis. Seni ei ole antud uuringu tulemusi kahtluse alla seatud ning lähtuvalt ülikooli enda varasemast kirjalikust ettepanekust ministeeriumile oli kavas arstiõppe mahte tõsta järk-järgult soovitud 200ni tõsta. Selle järgi oleks 2017. aasta vastuvõtt pidanud olema 184."

Paluste lisas, et nad on teadlikud, et OSKA tervishoiuvaldkonna ekspertgrupi analüüsis on jõutud uuringust erinevatele järeldusele, arvestades samuti nii pensioneerumist kui ka väljarännet. "Kuna OSKA raport pole meile teadaolevalt veel avalikustatud ning koolituskomisjoni toimumise ajal ei teadnud me OSKA tulemusi, siis peame õigeks oodata ära raporti avalikustamine, et teha plaanid edaspidiseks, sh vajadusel kavandada uued läbirääkimised nii TÜ kui HTMiga,“ lisas Paluste.  

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.