Perearstide Selts soovib andmeväljade ühtlustamist

Erinevatel asutusel on andmete esitamises kasutusel väga erinevad infoväljad, mis raskendavad andmete analüüsi ja muudavad andmetele konteksti andmise keeruliseks, seisab Perearstide Seltsi pöördumises.

"Teie asutused koguvad arvatavasti igas ajaühikus väga erinevate valdkondade kohta olulisel määral igasuguseid andmeid. Selleks aga, et andmetest saaks tähenduslik informatsioon, on andmetele vajalik anda kontekst ehk neid on vajalik organiseerida, interpreteerida ja presenteerida. Kirjutan teile sellepärast, et olen teie asutuste poolt kogutud ja edastatud esmatasandit puudutavaid dokumente töödeldes ja analüüsides avastanud mõningaid puudujääke andmete edastamise kvaliteedis," seisab Perearstide Seltsi juhatuse liikme Andres Lasni poolt allkirjastatud pöördumises.

"Nimelt, teie asutuste (vähemalt avalikult kättesaadavate) andmete edastamisel puudub ühtsus erinevate infoväljade osas, mistõttu on sisuliselt võimatu erinevatele andmetele konteksti anda ning neid ka ajalises dünaamikas hinnata. Samuti on (jällegi, vähemalt avalikke) andmeid edastatud erinevates failiformaatides sh tabeli kujul andmeid .pdf kujul, mispärast on nendel juhtudel äärmiselt tüsilik nendega midagi analüütilisel tasemel pihta hakata.

Eeskätt pean silmas järgmisi dokumente (aga ka muid asjakohaseid, mida siinkohal välja toonud pole):

  • Perearsti kvaliteedisüsteemis erialase lisapädevuse arvestuses kõrgeima koefitsiendi saavutanud perearstid (koefitsient rohkem kui 0,5);
  • Perearsti kvaliteedisüsteemis haiguste ennetamise ja krooniliste haigete jälgimise tulemusliku töö eest koefitsiendi 1,0 saavutanud perearstid maakondade ja perearstikeskuste kaupa;
  • Perearsti kvaliteedisüsteemis haiguste ennetamise ja krooniliste haigete jälgimise tulemusliku töö eest maksimumarvu punkte (640p) saavutanud perearstid maakondade kaupa;
  • Perearstide kvaliteedisüsteemis osalenud ja lisatasu saavutanud perearstide nimekiri;
  • Perearstide nimistu koosseisud 2015–2017 (01.04.2017 seisuga);
  • Perearstide nimistu koosseisud 2017 vanuserühmade kaupa (01.01.2017 seisuga);
  • Perearsti fondide täitmine 2017. a (kuude lõikes);
  • Uuringufondi lepingu täitmine ning üldarstiabi teenuste kasutuse analüüs 2016;
  • Uuringufondi lepingu täitmine ning üldarstiabi teenuste kasutuse analüüs 2016 I pa [link].

Sellest lähtuvalt peaks edaspidi kokku leppima kohustusliku nö minimaalsete andmeväljade bloki, mis peab olema kajastatud igas dokumendis, mis peavad olema välja toodud peremeditsiini tasandit puudutavates dokumentides, kus edastatakse andmeid nimistu, uuringufondi, kvaliteedisüsteemi, pädevuse jms kohta. Kohustuslik nö minimaalsete andmeväljade bloki väljatoomine erinevates mainitud dokumentides lubab seostada ka erinevaid andmeid ning jälgida nende muutumist ajalises dünaamikas – tekib olukord, kus on võimalik hakata nägema suuremaid trende ning analüüsida nende põhjuseid ja tagajärgi," seisab pöördumises.

Pöördumisele jurude lisatud andmeblokkide näidis on allalaetav (Excel).

Pöördumine on edastatud haigekassale, terviseametile ning Tervise Arengu Instituudile.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.