Haigekassa nõukogu plaanitakse muuta 7-liikmeliseks

Sotsiaalministeerium saatis täna kooskõlastusringile eelnõu, millega plaanitakse haigekassa nõukogu muutmist 7-liikmeliseks. Praktikas on 15-liikmeline nõukogu osutunud aeg-ajalt ebaefektiivseks.

Eelnõuga on plaanis muuta haigekassa seadust ning sellega seonduvalt haigekassa nõukogu puudutavaid sätteid.

Nõukogu liikmete arvu vähendatakse 15-lt 7-le - haigekassa nõukogu liikmeteks on tervishoiu korraldamise valdkonna eest vastutav minister (praegu tervise- ja tööminister) ning riigi rahanduse korraldamise valdkonna eest vastutav minister (praegu rahandusminister) ametikoha järgi. Samuti on ametikoha järgi nõukogu liige riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees. Valitsus nimetab oma korraldusega Eesti Tööandjate Keskliidu ettepanekul kaks nõukogu liiget ning Eesti Ametiühingute Keskliidu ja Eesti Puuetega Inimeste Koja ettepanekul mõlemast esindusorganisatsioonist ühe nõukogu liikme.

Ei tohi olla seotust tervishoiuteenuse osutajaga

Eelnõu kohaselt ei või nõukogu liige olla seotud tervishoiuteenuse osutajaga ega ravimi käitlemise tegevusluba omava või meditsiinitehnoloogia tootmise või müümisega tegeleva isikuga, kui see võib mõjutada tema sõltumatust või erapooletust. Samuti ei või isik kuuluda nende tegevusalade esindusorganisatsiooni juhtorganisse.

Miks muudatus on vajalik?

Praktikas on sedavõrd laiapõhjalise 15-liikmelise nõukogu toimimine osutunud aeg-ajalt ebaefektiivseks. Käesoleva eelnõu eesmärk on muuta haigekassa nõukogu töövõimelisemaks, väiksema koosseisuga nõukogu puhul saab vältida ka nõukogu liikmete vastutuse hajumist.

Samuti on muudatuse eesmärk vähendada huvide konflikti võimalusi, kehtestades nõukogu liikmele täiendavad tingimused.

Luuakse ka kaks komisjoni

Tervisesektori esindajate kaasamine ravikindlustuse arendamisse ning haigekassa nõukogu otsustusprotsessidesse hakkab toimuma nõukogu juurde moodustatava alalise komisjoni kaudu, mis hakkab arutama haigekassa ja riikliku ravikindlustuse strateegilist arengut puudutavaid küsimusi.

Lisaks luuakse alaline komisjon tervishoiuteenuste loetelu ja piirhindade arutamiseks.

Eelnõuga kavandatud muudatused on planeeritud jõustuma 1. jaanuaril 2018. a.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.