Rasedusdiabeediga naised ei jälgi enda seisundit

Prantsusmaal läbi viidud pilootuuringu tulemuste kohaselt ei jälgi rohkem kui kolmandik rasedusdiabeediga (GDM) naistest oma söömisjärgset vere glükoositaset, millel võivad olla tagajärjed raseduse tulemusele.

Keskmiselt 13 päeva kestnud uuringus leiti, et ainult 61,5% 91 eelnevalt valitud prantsuse keelt kõnelevast naisest, kellel oli diagnoositud GDM, täitsid nõuetekohaselt igapäevase jälgimise ettekirjutusi, olles teostanud vähemalt 80% nõutavatest söömiseelsetest ja -järgsetest vere glükoositaseme kontrolli (SMBG) testidest. Lisaks sellele teostas ainult 42 naist (46,2%) vähemalt 80% söömisjärgsetest mõõtmistoimingutest ettenähtud 100-140 minuti jooksul pärast söömist.

Sellisel käitumisel oli otsene mõju raseduse tulemustele; naiste hulgas, kes enda seisundit hooletult jälgisid, oli preeklampsia esinemismäär 12,1%, korralikult seisundit jälginud naiste hulgas aga üksnes 1,9%.

Naistel, kelle söömisjärgse SMBG ajastus polnud korrektne (s.t. 140 minutit pärast söömiseelset testi), oli suurema tõenäosusega insuliiniravi vajadus ja kõrgem glükohemoglobiini tase sünnituse ajal, võrreldes nõuetekohase söömisjärgse SMBG ajastusega naistega, vastavalt 28,9% ja 5,3 mmol/mol ning 7,1% ja 5,0 mmol/mol.

Uuringus, mille tulemused avaldati ajakirjas Diabetes Care, tehti kindlaks, et enda seisundi jälgimine oli sõltumatult seotud varasemate diabeedijuhtumite esinemisega perekonnas, ning teadlased märkisid: "Võib arvata, et [need naised] muretsesid diabeedi pärast vähem."


Söömisjärgse SMBG õigeaegne teostamine oli sõltumatult seotud Prantsuse päritolu, ebapiisava söömiseelse glükoosikontrolli, nõrgema SMBG testide nõuetekohase teostamise ning väiksema vastavusega päeviku ja glükoosimõõdiku väärtuste vahel.
Kuigi üldiselt arvatakse, et rasedad naised on väga motiveeritud ettenähtud ravijuhiseid järgima, näitab käesolev uuring teadlaste sõnul, et "me peame parandama rasedusdiabeediga naiste motivatsiooni SMBG teostamiseks, eriti nende korral, kellel on perekonnas varem diabeeti esinenud ja kes pole Prantsuse päritoluga, et tagada nõuetekohane söömisjärgse testi ajastus."

Teadlased nimetavad päeviku sissekannete ja glükoosimõõdikute tulemuste vahelist vastavust "ebapiisavaks"; 23,1% naistest registreeris oma tulemusi ebatäpselt.
Tähelepanekute kliinilist tähendust kommenteerides märgib Emmanuel Cosson (Université Paris 13, Prantsusmaa) koos kolleegidega, et "vere glükoosisisalduse mõõdikute mälu või glükoosimõõdikutest automaatselt genereeritud sissekannete kasutamine peaks parandama vere glükoositaseme kontrolli ja aitama kaasa kliinilisele seirele ning võib seetõttu prognoosi parandada."

Nad märgivad kokkuvõtteks: "SMBG järgimine ja usaldusväärsus on problemaatiline ning võib olla seotud nõrga raseduse kulgemise prognoosiga, mis viitab sellele, et meditsiinitöötajad peaksid kontrollima süstemaatiliselt glükoosimõõdikute mälu, et kontrolli GDM-i üle parandada."

 

Lisa kommentaar

  • diabetes.medicinematters.com
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.