Soomes jääb 88% enneaegsetest ellu

Enneaegne kuvöösis
Enneaegne kuvöösis

Soomes on enneaegsete laste ellujäämisnäitajad head, selgus kohtlemise tulemused head, nagu on näidanud Turu arstiteadlaste tehtud rahvusvahelisest võrdlusest 11 riigiga, vahendab Mediuutiset Pediatrics´is ilmunud artiklit.

Vaid Jaapanis jääb rohkem enneaegseid lapsi ellu, nimelt 93 protsenti enne õiget aega sündinutest. Soomes oli ellujääjate keskmine protsent 88 ja sama oli see protsents ka Kanadas, Austraalias, Uus-Meremaal, Rootsis, Šveitsis, Suurbritannias ja Itaalias Toscana maakonnas. Iisraelis oli väikeste enneaegsete ellujäämisprotsent 80, Hispaanias 78.

Soome uurijaid võtsid vaatluse alla 24.-29. rasedusnädalal sündinud väikesed lapsed. Uuringus kasutati vastsündinute kohta riikide poolt kogutud mitteisikustatud andmeid, mis Soomes kogutakse THLi sünniregistrisse iga beebi kohta.

Soomes pärast sündi surnud enneaegsed surid selgelt teiste maade beebidest varem, keskmiselt nelja päeva vanusena. Jaapanis surid enneaegsed keskmiselt 13 päeva pärast sündi. See vahe võib olla tingitus sellest, et Soomes on tavaks otsustada aktiivse ravi lõpetamine olukorras, kui on näha, et väljavaateid ei ole ja seis on lootusetu. Jaapanis üldiselt sel põhjusel ravi ei lõpetata.

Uuringu eesmärk on arendada rahvusvahelist koostööd ka leida ühiseid võimalusi parandada enneaegsete ravi väljavaateid, kommenteeris Tyksi vastsündinute intensiivraviosakonna arstiteaduse litsentsiaat Kjell Helenius.

Uuringutulemusi mõjutas see, et mõnes riigis, nagu Jaapan, Suurbritannia ja Hispaania, märkimisväärne osa sünnitushaiglaid ei edasta andmeid keskregistrisse. Soomes ja Rootsis näiteks kõik haiglad edastavad andmeid registrile ja seetõttu on seal usaldusväärne statistika. Uuringus ei jälgitud enneaegsete edasist käekäiku.

Eestit uuringusse kaasatud ei olnud, kuid loe uudise lõpust andmeid Eesti kohta, mis on kokku pandud TÜ tervishoiu instituudi poolt 2015. aastal.

Väga enneaegsed sünnid (enne 32+ rasedusnädalat) moodustavad Euroopas elussündidest umbes 1%. Enneaegselt sündinud ja väikse sünnikaaluga vastsündinud moodustavad valdava osa neonataalsetest surmadest Euroopas ja USAs.

Tervishoiu instituut: 81% jääb Eestis ellu

TÜ tervishoiu instituudi 2015 avaldatud uuringus Eesti kohta suri väga enneaegsena sündinud 777 lapsest 145 ehk 81% enneaegsetest jäi elama. Samas ei kattu Tartu teadlaste metoodika Soome uurijate omadega ei rasedusnädalate kestvuse ega ka sünnikaalu osas.

Lastest 139 suri esimese eluaasta jooksul. Enamik surmasid leidsid aset varsti pärast sündi: 30% esimesel ööpäeval, 60% esimesel nädalal ja kokku 78% esimese elukuu jooksul.

Tartu teadlaste uuringuga saab tutvuda siit

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.