Nõmper: meditsiinitöötaja vastutus on Eestis liiga karm

Raidla Ellex Advokaadibüroo OÜ juhtivpartner ja vandeadvokaat Ants Nõmper.
Raidla Ellex Advokaadibüroo OÜ juhtivpartner ja vandeadvokaat Ants Nõmper.

Läinud nädalal avaldatud Harju Maakohtu lahend PERHi vereülekande juhtumis näitab veelkord, et meditsiinitöötaja vastutus on Eestis liiga karm, leiab advokaadibüroo Ellex Raidla juhtivpartner, meditsiiniõigusele spetsialiseerunud advokaat Ants Nõmper.

"Tegemist oli lihtsa inimliku eksitusega, mida võib tulla ette igaühel meist. Väljaspool meditsiinivaldkonda ei karistata tahtmatu vea teinud töötajat vabaduse võtmisega. Milleks siis nuhelda sel moel meditsiiniõde,” lausus Nõmper. 

Tema sõnul jääb õiguslikult arusaamatuks kohtu hinnang, et haigla on erandlik koht. "Tegu on olulise küsimusega, sest seadus nõuab isiku surma korral erandliku asjaolu olemasolu selleks, et leinav lähedane saaks nõuda mittevaralise kahju hüvitist. Seega oleks Eesti õiguspraktikale kasulik, kui kolmapäevane lahend vaidlustatakse kõigis kohtuastmetes ja ka riigikohus võtaks seisukoha, kas haigla on õiguslikus mõttes erandlik asjaolu," rääkis advokaat. Samuti vajab Nõmperi sõnul täpsustamist, kas mittevaralise kahju hüvitis on päritav olukorras, kus patsient ei tajunudki kahju tekkimist. "Võib ju vaielda, et lähedase isiku üleelamised ei sõltu sellest, kus inimene sureb, vaid sellest, kas seda surma pealt nähti," lisas ta.

Advokaat jätkas, et meditsiinivaldkonnas lasub igal töötajal suur vastutus, kuid sotsiaalministeeriumi eestvõttel oleks vaja tegeleda sellega, et vastutus oleks täpsemalt määratletud. "Tänase vastutuskoorma taustal jääb arusaamatuks ministeeriumi plaan liikuda hoopis teises suunas ja juurutada meditsiinis vigadest raporteerimise süsteem," leidis ta. Selline süsteem tema hinnangul tööle ei hakka: on vähe tõenäoline, et meditsiinitöötaja hakkab igast probleemsest juhtumist otse ministrit teavitama. "See ei aita kaasa probleemide lahendamisele, vaid toob neid juurde: sama hästi võiks bensiinijaamas tikkudega mängida,” nentis Nõmper.

Regionaalhaigla õe kaasuse kohta saab lugeda siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.