Lisaks Viljandile ootavad rahasüsti ka teised haiglad

Nii Viljandi kui ka Ida-Viru Keskhaigla on olnud pikalt investeeringute ootenimekirjas ja nende haiglate arendamisse panustab riik esmajärjekorras, ütles terviseminister Jevgeni Ossinovski 5. märtsil riigikogu istungil.

Eestis peaks olema rohkem integratsiooni sotsiaalteenuste ja tervishoiuteenuste vahel, rohkem integratsiooni eriarstiabi ja perearstiabi vahel, kõneles terviseminister Jevgeni Ossinovski 5. märtsil riigikogu istungil. Ta lisas, et Viljandi on koht, kus sellist paikkondlikku teenusemudelit arendama tahetakse hakata. "Kus ühelt poolt on tänapäeva vajadustele vastav nüüdisaegne eriarstiabitaristu üldhaigla näol ja samas kohas paikneb ka tervisekeskus. Samas arendame mudelit, kus toimib  sotsiaalteenuste ja tervishoiuteenuste integratsioon," rääkis minister.

Riik on valinud juhtprojektiks Viljandi haigla, kus plaanitut arendada. 

Viljandi kasuks otsustati ministri sõnul, kuna tegu on piisavalt suure maakonnaga, kus erinevad tervishoiuteenused on olemas, kättesaadavad, aga ka maakonnaga, kus haigla omanikuks on riik. "See tähendab seda, et meil on tervishoiukorralduslikke muudatusi ja teatud piloteerimist lihtsam teha, kui nende haiglatega näiteks, mille omanikuks on kohalik omavalitsus," sõnas ta. "Siin on riigiga lihtsalt seda piloteerimist lihtsam teha."

Ossinovski kõneles, et väljaspool Tallinna ja Tartut on rekonstrueerimise ootejärjekorras kaks haiglat, kus on oma projektid. Üks nendest on Viljandi, mida on pikalt planeeritud ja arutatud, ning teine on Ida-Virumaa Keskhaigla ehituse teine etapp. "Loomulikult vajavad tulevikus ka mitmed teised üldhaiglad investeeringutoetust või rekonstrueerimist, aga need kaks on olnud pikka aega sellisel ootelistil," põhjendas minister.

"On selge, et Viljandi haigla on ebamugavas asukohas: ühelt poolt väljaspool linna ühelt poolt ja teiselt poolt on selgelt üledimensioneeritud tänapäevase üldhaigla mõttes, kus vähemalt üks korrus on kindlasti lihtsalt konserveeritud, kuna on tegelikult ruumi liiga palju," kirjeldas Ossinovski.

Ministri sõnul tuleks uus haigla kesklinna, tehakse senisest väiksemaks, ehk vastavaks tänasele üldhaigla loogikale, ja juurde tuuakse esmatasand. "Kui õnnestub ka sotsiaalteenused sinna juurde integreerida, siis ma arvan, et see võiks olla tõesti sõna otseses mõttes piloot ehk siis asi, mis näitab ka suunda edasiseks," ütles Jevgeni Ossinovski.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.