Ross: vajame suuremat raviteenuste integreeritust

Tanel Ross
Tanel Ross

Haigekassa endine juhatuse esimees Tanel Ross rääkis tänasel Eesti Haigekassa ja Maailmapanga ühiskonverentsil, et tema hinnangul vajab Eesti suuremat raviteenuste integreeritust, kus omavahel on senisest enam seotud erinevad tervishoiuteenuste osutamise tasandid, aga ka raviteenused ja sotsiaalteenused. Kõik eeldused selleks, et taoline integreeritus luua, on Rossi hinnangul meil olemas.

Ross tõi välja, et integreeritud ravi võiks iseloomustada kolmel viisil:
- koordineeritud ja integreeritud ravi osutamise vormidega,
- vastusega nõudmisele tervishoiuteenuse osas,
- kui midagi, mis on teistmoodi kui see, mis me oleme seni teinud.
WHO defineerib integreeritud raviteenuseid kui vahendit, et edendada teenuseid ja tõsta nende efektiivsust.

Ross märkis, et rääkides integreeritud ravist, räägime me heast ravikindlustuse süsteemist. „Kas meil on vaja suuremat integreeritust?“ küsis Ross. „Jah, sest eeldame, et meile pakutakse veelgi paremat raviteenust.“ Ta lisas, et läbi parema süsteemi ootame ka paremat rahvatervist.
Rossi sõnul on haigekassa seisukoht, et integreeritud ravi osutamine peab keskenduma inimesele. See peaks hõlmama kogu elutsüklit ning kõik inimese ümber koonduvad teenused peavad olema hõlmatud.

Ta tõi välja, et paljud inimesed ei jõuagi oma probleemidega esmatasandist kaugemale ja esmatasand peakski pakkuma efektiivset ravi, sh ennetama krooniliste haiguste teket, aga ka tagama inimese jõudmise kõrgema etapi haiglatesse, kui see on vajalik, ning hilisemale järelravile.

Kokkuhoid tulevikuks

Tõeliselt integreeritud ravi eeldab hästi struktureeritud ja toimivat süsteemi, tõdes Ross.
„Mida tahame saavutada, on selline tervisekindlustuse süsteem, kus mõistame, et integreeritud ravi osutamine on efektiivse süsteemi alus. See eeldab, et kõik huvitatud osapooled oleksid kaasatud ja oleks olemas ka mõõtmissüsteem, kuidas tulemust hinnata. Ka inimesel endal peab olema arusaam, et tal on suur roll oma tervisetulemile,“ selgitas Ross.

Ta tõdes, et integreeritud ravi osutamine mõnes mõttes isegi suurendab nõudlust raviteenuste järele, aga samas aitab kokku hoida ressursse tulevikuks.

Ross tõi välja, et raviteenused on mõeldud meie elanikkonna jaoks, st peame mõtlema ennetusele, pidades silmas kõiki ühiskonna liikmeid. Peame mõtlema läbi, kuidas toimetame oma krooniliste haigetega. Peame suutma kontrollida ka spetsialistide osutatavaid teenuseid.

Eeldused olemas

Et süsteem toimiks, on vaja alustada inimestest. Kas me arvame, et meil on piisav tahe ise midagi ära teha, mistahes elu faasis, kas meil on piisavalt teadmisi, et orienteeruda tervishoiusüsteemis? On vaja soovi, et seda ühiselt veelgi paremaks muutma.

Peab ka küsima, kas tervishoiuteenuse osutajad on valmis integreeritud raviteenuse osutamiseks? Ross leiab, et meil on olemas tuumik, toimiv esmatasand, haiglavõrk, kuid mis pole väga efekt on järelravi.

Suurema sidususe loomisel tuleks keskenduda perearstikeskuste süsteemi arendamisele. Muu peaks arenema nende keskuste ümber. See eeldab suuremat koordineeritust ja koostööd ka kohalike omavalitsustega. Tööd on vaja teha haiglavõrguga. Haiglateenuse osutamine peab olema seotud rohkem rehabilitatsiooniga, aga ka esmatasandiga.

Kas meil on piisavalt meditsiinilisi andmeid süsteemis, et integreerida raviteenus? Ross leiab, et on: meil on elektroonilised haiguslood, on ka kvaliteedisüsteem. Tuleviku jaoks on oluline esmatasandi andmete kasutamine, kliinilised ja sotsiaalsed andmed peavad olema kättesaadavad. Süsteemid, mida kasutame patsiendi andmete edastamiseks, peavad olema lihtsalt kasutatavad. Vaja on kiirelt kasutatavaid andmeid, mis on kvaliteetsed.

Süsteemne lähenemine

Vaja on süsteemsemat lähenemist patsiendi andmetele. Patsiendi kliinilise käsitlemise teed annavad võimaluse välja töötada protsessid, mis seovad meid süsteemiväliste protsessidega.
Meil on vaja ka mõelda, milline peaks olema teenuse hankimise süsteem. Esmatasandi arstiabi ostmise juures peaksime mõtlema rohkem tervisetulemite peale. Tarvis on välja töötada viis terviseteenuste ja sotsiaalteenuste paremaks koordineerimiseks. Siia on vaja ka innustavaid vahendeid, mis paneks osapooled huvituma koostöö parandamisest, tõdes Ross.

Kokkuvõtteks rõhutas Ross veelkord, et meil on vaja raviteenuste suuremat koordineeritust, meil on olemas suurepärased eeldused selleks, kuid ei tohi kaotada fookust, meil peavad olema standardid, ja peab olema andmete kerge kättesaadavus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.