Gripp taandub, aga toob ikka veel surmajuhte

Terviseameti teatel jätkus möödunud nädalal grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise langus. Surmajuhtumite arv tõusis aga 87 peale. Nädal varem oli teada 74 surmajuhtu.

Arstide poole pöördus möödunud nädalal 4209 grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunut, neist ligi 46 protsenti olid lapsed. Haigestunute üldarv vähenes 20 protsendi võrra, nende hulgas vähenes gripitaoliste haigestumiste arv 24 protsendi võrra.

Etioloogiline struktuur

Gripiviirustest tingitud haigestumiste osakaal moodustas 67% teiste viiruste poolt põhjustatud haigestumisest. Viimase kolme nädala jooksul vähenes  laboratoorselt kinnitatud gripijuhtude arv ning muutus ka gripiviiruste etioloogiline struktuur. Hooaja jooksul domineeriva B gripiviiruse asemel on domineerivale kujunenud A gripiviirus.

Laboratoorse kinnituse said eelmisel nädalal 172 A-ja 73 B-gripiviirust. Alatüpeeriti 5 A gripiviirust, neist 4 olid A(H3) ja 1 A(H1N1)pdm.

Grippi haigestumuse intensiivsust võib hinnata madalaks, kuid geograafilist levikut endiselt  laialdaseks. Gripi lõpust siiski veel rääkida ei saa, sest hospitaliseeritud inimeste arv püsis jätkuvalt suhteliselt kõrgel tasemel.  Hooaja algusest ehk oktoobrist on gripi tõttu haiglaravi vajanud 1668 inimest, neist 108 inimest lisandusid viimase kolme nädala jooksul.

Kõikidest haiglaravi vajanutest moodustavad suurema osa vanemaealised, üle 56 protsendi. Tööealiste vanusrühmas 20-64 eluaastat oli haiglaravi  vajanuid 18 protsenti. Laste vanusrühmas veidi alla 25  protsendi. 

Rasked gripijuhud

Intensiivravi on gripi tõttu vajanud sel hooajal 199 inimest, neist  kaks last vanuses  5-14 eluaastat,  24 inimest vanuses 20 -64 eluaastat, ülejäänud 173  olid vanemad kui 65 eluaastat.

Gripist tingitud tüsistuste tõttu on surnud 87 inimest. Nende mediaan vanus oli 81, haiglaravi kestvus keskmiselt 7,5 päeva (1-37 päevani). 

18 inimest paigutati intensiivraviosakonda hooldekodudest, neist 9 surid.

Kõik gripist tingitud tüsistuste tõttu surnud kuulusid riskirühma vanuse ja kaasuvate haiguste tõttu. Üks inimene oli eelnevalt väidetavalt terve, informatsioon kaasuvate haiguste kohta puudus 8 inimesel, neist 6 surid. 

Põhilisteks riskifaktoriteks on olnud südameveresoonkonna haigused, neist puhtalt südamega seotud probleemid olid 44 patsiendil, teistel patsientidel lisandus üks või kaks muud patoloogiat. Muudest patoloogiatest olid esikohal krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, onkoloogia, neerupuudulikus ja diabeet.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.