AKI: ka pisihanked tuleb avalikustada

Teabevaldaja on kohustatud oma võrgulehel avalikustama teabe riigihangete kohta.
Teabevaldaja on kohustatud oma võrgulehel avalikustama teabe riigihangete kohta.

Andmekaitse inspektsioon meenutab ringkirjas ministeeriumitele, ametitele, inspektsioonidele ja kohalikele omavalitsustele, et riigihangete avalikustamise kohustust käib ka alla lihthanke piirmäära jäävad soetuste kohta.

Andmekaitse inspektsioon (AKI) teatas, et nendeni on jõudnud märgukiri, milles juhitakse inspektsiooni tähelepanu asjaolule, et paljud asutused ei täida avaliku teabe seadusest (AvTS) § 28 lg 1 p 20 tulenevat riigihangete avalikustamise kohustust nõuetekohaselt. Seda just alla lihthanke piirmäära jäävate hangete osas.

Nimetatud AvTS § 28 lg 1 p 20 sätestab, et teabevaldaja on kohustatud oma võrgulehel avalikustama teabe riigi ja kohaliku omavalitsuse üksuste poolt teostatavate ja teostatud riigihangete kohta.
Eeltoodud sättest ei tulene, et alla lihthanke piirmäära jäävate hangete kohta teavet avalikustama ei pea. Et ka alla lihthanke piirmäära jäävat hanget tuleb käsitleda riigihankena, selle kohta on rahandusministeerium andnud järgmise selgituse: „…riigihangete seaduse tähenduses tuleb mõistet "riigihange" tõepoolest mõista nii, et sellega on hõlmatud ka alla lihthanke piirmäära jäävad soetused…“.

Kui reeglina on asutuse võrgulehel küll viit riigihangete registri veebilehele, siis teave, kus ja kuidas avalikustatakse alla lihthanke piirmäära jäävaid hankeid, tihti puudub või avalikustatakse teave hangete kohta liiga hilja. Mõned näited: teavet ei avalikustata kodulehel; hinnapakkumise küsimise kiri registreeritakse dokumendiregistris alles siis, kui saabuvad juba hinnapakkumused ja pakkumuste tegemise tähtaeg on käes; või on näha vaid dokumendiregistrisse sissetulevate kirjade kausta registreeritud juba tehtud hinnapakkumustekanded, kuid välja saadetud algset hinnapäringut dokumendiregistris registreeritud ei ole või on sellele avalik ligipääs piiratud.

Kui alla lihthanke piirmäära jäävad hanketeated, hinnapakkumiste küsimised registreeritakse ainult dokumendiregistris, siis tuleb dokumendiregistris hanketeadete ja -pakkumiste küsimise pealkirjad kajastada selliselt, et need oleksid dokumendiregistrist ületekstiotsinguga ka leitavad. Kui on lisatud link dokumendiregistrile ning dokumendiregistris on kõik dokumendid pealkirjaga "kiri", siis selline avalikustamine ei täida kindlasti oma eesmärki, kuna sellisel juhul pole dokumendid ületekstiotsinguga leitavad. Dokumendid peaksid olema registreeritud õigeaegselt, st saamise või saatmise päeval või sellele järgneval tööpäeval (AvTS § 12 lg 1 p 1).

Lisaks eeltoodule tuleb riigihangete seaduse § 9 lg 7 kohaselt hankijatel, kellel on hankekorra kehtestamise kohustus, avalikustada oma võrgulehel hankekord. Samuti kohustab RHS § 9 lg 8 avalikustama hankijatel oma võrgulehel hankeplaani.

Tulenevalt eeltoodust palub andmekaitse inspektsioon asutustel üle vaadata oma riigihangetega seotud teabe avalikustamine ning viia see vajadusel vastavusse AvTS-s ja riigihangete seaduses sätestatud nõuetega.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.